Neke žene koje su vakcinisane protiv COVID-19 primijetile su da im je ciklus ili malo duži ili kraći, a menstruacija obilnija ili manje obilna nego inače. Kakve veze imaju COVID-19 vakcine i menstruacija i mogu li ove vakcine utjecati na menstrualni ciklus i samu menstruaciju?

Primanje COVID-19 vakcina vjerovatno može utjecati na menstrualni ciklus i samu menstruaciju, mada još nema istraživanja na tu temu. Kada primite ove vakcinu, ona započinje niz reakcija koje dovode do imunološkog odgovora, stvaranja specifičnih B i T limfocita te antitijela koja su specifična na Spike protein virusa SARS-CoV-2 ili na cijeli virus.

Kod nekih ljudi postojanje tog imunološkog odgovora znači da će dobiti neke nuspojave – poput glavobolje, temperature, biće malaksali. Međutim, imunološki odgovor, bar kod nekih žena, može utjecati i na matericu i njen endometrij, pa je logično da bi mogla postojati neka odstupanje od onoga što je normalna menstruacija za neku ženu. Recimo, neke žene mogu primijetiti obilno krvarenje, a druge će imati nešto slabiju menstruaciju nego inače.

Neke će imati kraći ciklus, a neke produžen. Neke će imati možda krvarenje koje traje duže nego obično. Moguće je da menstruacija počne ranije ili malo kasni.

Ove pojave nisu zabrinjavajuće, a možda se radi i o slučajnosti koja nije uzrokovana vakcinacijom.

Jako je važno napomenuti kako ovo, kao ni COVID-19 vakcine/cjepiva ne utječu na plodnost.

Pogledajte šta o ovome kaže britanska specijalistica za zdravlje žena dr. Nighat Arif:

https://www.facebook.com/cijepljenje/videos/1312261809176248

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet”.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i linka.

COVID-19 vakcine i menstruacija