Neke žene koje su vakcinisane protiv COVID-19 primijetile su da im je ciklus ili malo duži ili kraći, a menstruacija obilnija ili manje obilna nego inače. Kakve veze imaju COVID-19 vakcine i menstruacija i mogu li ove vakcine utjecati na menstrualni ciklus i samu menstruaciju?

Primanje COVID-19 vakcina vjerovatno može utjecati na menstrualni ciklus i samu menstruaciju, mada još nema istraživanja na tu temu. Kada primite ove vakcinu, ona započinje niz reakcija koje dovode do imunološkog odgovora, stvaranja specifičnih B i T limfocita te antitijela koja su specifična na Spike protein virusa SARS-CoV-2 ili na cijeli virus.

Kod nekih ljudi postojanje tog imunološkog odgovora znači da će dobiti neke nuspojave – poput glavobolje, temperature, biće malaksali. Međutim, imunološki odgovor, bar kod nekih žena, može utjecati i na matericu i njen endometrij, pa je logično da bi mogla postojati neka odstupanje od onoga što je normalna menstruacija za neku ženu. Recimo, neke žene mogu primijetiti obilno krvarenje, a druge će imati nešto slabiju menstruaciju nego inače.

Neke će imati kraći ciklus, a neke produžen. Neke će imati možda krvarenje koje traje duže nego obično. Moguće je da menstruacija počne ranije ili malo kasni.

Ove pojave nisu zabrinjavajuće, a možda se radi i o slučajnosti koja nije uzrokovana vakcinacijom.

Jako je važno napomenuti kako ovo, kao ni COVID-19 vakcine/cjepiva ne utječu na plodnost.

Pogledajte šta o ovome kaže britanska specijalistica za zdravlje žena dr. Nighat Arif:

https://www.facebook.com/cijepljenje/videos/1312261809176248

UPDATE: u januaru 2022. izašla je studija u peer-reviewed časopisu Obstetrics and Gynecology (1) koja se bavi baš ovim pitanjem. U ovom istraživanju se pokazalo kako su žene koje su primile 1 dozu vakcine protiv COVID-19 imale malo povećanje dužine trajanja ciklusa, u prosjeku nešto više od pola dana, u poređenju s nevakcinisanim ženama. One žene koje su primile dvije 2 vakcine unutar istog menstrualnog ciklusa, doživjele su malo povećanje dužine ciklusa, oko dva dana – iako je 10% ovih žena doživjelo veću promjenu u dužini ciklusa od osam dana ili više. Ove su se promjene brzo vratile u normalu tokom sljedećih ciklusa, što sugeriše da su bile samo privremene.
Nije bilo razlike u broju dana koliko su žene imale krvarenje, a potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo utječe li vakcinacija protiv COVID-19 na karakteristike kao što su jačina krvarenja ili na simptome kao što su bol ili promjene raspoloženja, rekli su istraživači.

Dužina trajanja menstrualnog ciklusa regulisana je biohemijskim spregom između mozga i jajnika, koja se može poremetiti fizičkim ili emocionalnim stresom. Vakcinacija se može smatrati fizičkim stresom jer izazova snažan imunološki odgovor. Također je ranije prijavljeno da vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) privremeno utječe na menstrualne cikluse, ali nema dokaza da smanjuje plodnost.

Update: Povjerenstvo Evropske agencije za lijekove (EMA) je preporučilo dodavanje teškog menstrualnog krvarenja (mjesečnica) na popis nuspojava mRNA vakcina protiv COVID-19.  O tome više pročitajte ovdje.

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet”.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i linka.

  1. Edelman, Alison MD, MPH; Boniface, Emily R. MPH; Benhar, Eleonora PhD; Han, Leo MD, MPH; Matteson, Kristen A. MD, MPH; Favaro, Carlotta PhD; Pearson, Jack T. PhD; Darney, Blair G. PhD, MPH Association Between Menstrual Cycle Length and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Vaccination, Obstetrics & Gynecology: January 5, 2022 – Volume – Issue – 10.1097/AOG.0000000000004695 doi: 10.1097/AOG.0000000000004695

COVID-19 vakcine i menstruacija