Istraživanja pokazuju kako se šest mjeseci nakon vakcinacije efikasnost vakcina smanjuje, te je do dovelo do razmatranja potrebe za „pojačavanjem“ vakcinalnog imuniteta. U nekim zemljama, poput Srbije, već se administrira treća doza za one koji su drugu dozu primili prije 6 mjeseci. Ovdje su glavne stvari koje treba znati o trećoj dozi. Također, u ovom tekstu ćete saznati i kada primiti treću dozu ukoliko ste vakcinisani s dvije, pa potom preboljeli, u podnaslovu označenom crvenom bojom ,,Nakon koliko vremena od druge doze treba primiti treću dozu?”

Međutim, evropski regulator EMA razlikuje „booster“ doze i „ekstra“ – dodatne doze.

Na stranicama European Medicines Agency (EMA) piše kako je njihov Odbor za ljudske lijekove (CHMP) zaključio da se dodatna doza vakcina protiv COVID-19 Comirnaty (BioNTech/Pfizer) i Spikevax (Moderna) može dati ljudima s jako oslabljenim imunološkim sistemom, najmanje 28 dana nakon druge doze. U tom slučaju se radi o dodatnim dozama, a ne o „booster“.

„Preporuka dolazi nakon što su studije pokazale da je dodatna doza ovih vakcina povećala sposobnost stvaranja antitijela protiv virusa koji uzrokuje COVID-19 kod pacijenata s presađenim organima s oslabljenim imunološkim sistemom“, piše na stranicama EMA (izvor: https://www.ema.europa.eu/en/news/comirnaty-spikevax-ema-recommendations-extra-doses-boosters).

Nedavna izraelska studija objavljena u NEJM pokazuje kako osobe koje su prošle transplantaciju organa imaju korist od treće doze mRNA vakcina

Za booster, CHMP je ocijenio podatke za Comirnaty koji pokazuju porast nivoa antitijela kada se booster doza daje približno 6 mjeseci nakon druge doze kod ljudi u dobi od 18 do 55 godina. Na temelju ovih podataka, Odbor je zaključio da se povišene doze mogu uzeti u obzir najmanje 6 mjeseci nakon druge doze za osobe starije od 18 godina.

Na stranicama EMA se navodi i kako će više informacija o preporukama za booster doze za Comirnaty biti dostupno u ažuriranim podacima o proizvodu.

Svjetska zdravstvena organizacija je stava da još uvijek treća doza vakcine nije opravdana te da je prioritet vakcinacija nevakcinisanih, ali i imunokompromitovanih osoba, onih koji imaju komorbiditete te da treću dozu treba usmjeriti na njih.

Uskoro se očekuje odobrenje booster doze J&J vakcine ali i možda za neko vrijeme Moderne, koja inicijalno nije bila odobrena za treću dozu, jer vakcinisani s dvije doze pokazuju dobar imunitet.

FDA je u oktobru 2021. odobrila treću dozu Modernine RNK vakcine ali za starije građane i one kojima prijeti veći rizik od Covida zbog zdravstvenih problema, vrste posla ili uslova u kojima žive, 6 mjeseci poslije posljednje doze. Jedna velika promjena je da će Modernin ,,booster” biti polovina doze koja je korištena kod inicijalne vakcinacije, jer su podaci kompanije pokazali da je i takva doza dovoljna da značajno pojača imunitet.

Ne treba od vakcina tražiti perfekciju niti nemoguće: one su efikasne čak i kada nisu „savršene“

Više: vakcine ne moraju biti savršene

Smanjivanje efikasnosti vakcine, ali i efekta smanjivanja prenosa virusa ukolika je vakcinisana osoba zaražena, tj. ako je došlo do proboja imuniteta, događa se kako prolazi vrijeme nakon druge doze. Potrebno je stalno ponavljati kako, premda ove vakcine nisu savršene i ne štite doživotno niti 100%, vakcinisane osobe su u manjem riziku zaraze i komplikacija te smrtnog ishoda.

Česta kritika vakcina je to što podaci pokazuju da će se morati docjepljivati. Ovo spada u logičke pogreške kada se osporava dostupno rješenje nekog problema time što se porede idealističke, nereealne stvari sa stvarnom situacijom i odbija rješenje jer „nije savršeno“. Ovakvo razmišljanje spada u lažne dihotomije i često se označava kao „Nirvana fallacy“

Bitno je ponovo napomenuti kako se treba docjepljivati i za druge, starije vakcine i kako se one primaju u tri doze – tako je s vakcinom protiv hepatitisa B i HPV (tri doze), a docjepljivvanje je potrebno vakcinom protiv gripe (sezonski) ali i vakcinom protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja (jednom u 5 do 10 godina). Pa ipak, i pored ovoga, ove vakcine efikasno smanjuju incidenciju obolijevanja.

Pfizer saopštava   da su preliminarni rezultati završnih ispitivanja pokazali da je njihova 3. doza vakcine/cjepiva protiv COVID-19, booster, efikasna 95,6%. Update: ovo se odnosi na Delta varijantu. s pojavom omikron varijante, efikasnost bustera pada na 70-75%, prema preliminarnim podacima.

Sve više dokaza ide u prilog odluke za primanje treće doze – „booster“ za vakcine protiv COVID-19. Opservaciona studija iz Izraela na oko milion osoba, objavljena krajem oktobra u Lancetu pokazala je kako u valu s dominantnom delta varijantom virusa, treća doza ima veliku efikasnost. U Izraelu se vakcinacija rađena Pfizer vakcinom i pokazalo se kako treća doza pojačava efikasnost ove vakcinu u samom sprječavaju infekcije, a ne samo simptomatske bolesti.

Osobe koje prime treću dozu, a ipak obole, mnogo manje prenose COVID-19 na ukućane.

Treća doza u BiH

Za treću dozu su u EU i SAD odobrene vakcine Pfizer-Comirnaty i Moderna Spikevax. Međutim, u BiH se kao buster nudi i Sinopharm te kao druga i J&J. Vakcinacija trećom dozom se može nastaviti istom vakcinom ili različitom. Ipak, preporuke su da osobe koje su primile Astrazenecu ili Sinopharm prime neku od mRNA vakcina (Pfizer ili Modernu). Astrazenece nema više u BiH, prema našim informacijama.

Pfizer Comirnaty 3. doza je ista kao prve dvije (0.5 ml, 30 mikrograma aktivne tvari). Daje se onima koji su primili prve dvije doze Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm ili neku drugu vakcinu protiv COVID-19. Dakle ako ste primili prve dvije AstraZeneca, kao booster ćete vjerovatno dobiti Pfizer ili:

Moderna 3. doza se daje onima koji su primili prve dvije doze Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm, Moderna. Treća doza ove vakcine je pola doze i iznosi 0.25ml i ima 50 mikrograma aktivne tvari.

Republika Srpska slijedi preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu bolesti, ali i preporuke i stavove struke, pa ćemo u narednom razdoblju postupati u skladu s tim, kao što je to bio slučaj od početka procesa vakcinacije“, dodaje Nina Rodić Vukmir, načelnica službe za epidemiologiju pri Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U privremenim dodatnim preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju protiv COVID-19 Federalnog ministarstva zdravstva od 7.10.2021. navodi se kako u „sažecima karakteristika proizvoda većine vakcina protiv COVID-19, koje su autorizirane od strane Europske agencije za lijekove (EMA), kao i proizvođača izvan Europe, ne preporučuju se dodatne doze nakon primarnog rasporeda vakcinacije“.

Nakon koliko vremena od druge doze treba primiti treću dozu?

Preporuke oko treće doze i vremenskog razmaka od druge doze odnosno primarne vakcinacije se pomalo razlikuju. Prvo je bila preporuka da se treća booster doza daje nakon 6 mjeseci od primarne vakcinacije (2. doza). Međutim omikron varijanta je navela mnoga zdravstvena tijela da revidiraju ovu preporuku te se treća doza s eskapalcijom omikrona, počela davati i ranije.

U Republici Srpskoj je preporuka da se treća doza daje nakon 5 mjeseci od druge doze, s vjerovatnom tendencijom da ovaj period bude i kraći. Osobama vakcinisanim Sinopharm (ili Sinovac) vakcinama ovaj period je kraći i mogu primiti treću dozu već nakon 3 mjeseca.

U FBiH od 24. 12. 2021. godine Stručno savjetodavno tijelo (SST) preporučuje davanje treće doze nakon 3 mjeseca od primarne vakcinacije s dvije doze. Ova preporuka se odnosi na vakcinisane bilo kojom vakcinom. Prvobitno je i u FBiH treća doza za vakcinisane Sinopharmom bila za tri mjeseca od druge doze, a sada ta preporuka važi za sve vakcine.

Za one koji su preboljeli kovid, a bili vakcinisani s 2 doze važi da treću dozu primaju 6 mjeseci nakon prebolijevanja. U nekim slučajevima taj period može biti i kraći, zavisi od stanja osobe. Uzima se period 3-6 mjeseci nakon prebolijevanja, ali ljekar na vakcinalnom punktu je taj koji određuje da li osoba koja je preboljela može primiti i ranije. O tome smo pisali o u ovom tekstu.

Ovaj tekst je preuzet s Glas Amerike i dopunjen ažuriranim podacima.

Još:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/coronavirus/booster-shots-and-third-doses-for-covid19-vaccines-what-you-need-to-know

https://www.bbc.com/future/article/20210916-covid-19-how-effective-is-a-third-vaccine-dose

Barda, N., et al. (2021) Effectiveness of a third dose of the BNT162b2 mRNA COVID-19 vaccine for preventing severe outcomes in Israel: an observational studyThe Lancet.