U ovoj infografici dato je poređenje vakcina protiv COVID-19ili ako više volite ,,vakcina za koronu”,,vakcina protiv korona virusa”, ,,vakcina protiv korone”), i to onih koje su trenutno odobrene u EU i SAD te drugim zapadnim zemljama, one koje nisu odobene u EU i na Zapadu, ali se daju u nekim drugim zemljama i još nekoliko kandidata. Odobrena je i vakcina protiv COVID-19 AstraZeneca/Oxford a njena varijanta Covishield (potpuno ista vakcina kao AstraZeneca) koju proizvodi indijski Institut za serume se daje širom svijeta. Još jedan kandidat je i Janssenova tj. Johnson&Johnson vakcina. Pored ovih, očekujemo još i CureVac, Novavax i još nekoliko vakcina, ali one nisu u infografici. Najbliži novi kandidati su Novavax vakcina, CureVac i još nekoliko.

Infografika i poređenje vakcina protiv COVID-19 su sastavljeni prema do sada dostupnim podacima i objavama u medijima. Podaci za neke su objavljeni u naučnoj literaturi. Međutim, nema podataka za Sinopharm vakcinu objavljenih u naučnoj literaturi te je infografika oslonjena na podatke iznesene u medijima i informativnim stranicama.

Poređenje vakcina za koronu

Treba naglasiti da poređenje vakcina protiv COVID-19 u ovoj tabeli naglašava da sve ove vakcine štite od razvoja teške kliničke slike i drastično smanjuju rizik od smrtnog ishoda.

Više podataka o ovim vakcinama protiv korona virusa SARS-CoV-2 možete naći u idućim tekstovima:

  1. Vakcine protiv COVID-19: tipovi ovih vakcina koji su trenutno dostupni
  2. Poređenje Moderna i Pfizer RNK vakcina
  3. Vakcine-kandidati za vakcinu protiv COVID- tabelarni prikaz kandidata s informacijama o tehnologiji i proizvođaču
  4. NY Times Vaccine tracker
  5. Adenovirusne vakcine
  6. Sputnjik V – ruska vakcina za koronu

UPDATE: ažurirana efikasnost najčešćih vakcina na Delta varijantu virusa SARS-CoV-2:

Infografika je napravljena prema podacima IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation, pri University of Washington):

https://www.healthdata.org/covid/covid-19-vaccine-efficacy-summary

https://www.healthdata.org/special-analysis/omicron-and-waning-immunity

Eikasnost protiv omikron varijante, prema IHME

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti.

Korona cjepiva, vakcine protiv korone, cjepiva protiv korone, cjepiva protiv COVID-19. Cjepiva protiv koronavirusa, cijepljenje protiv COVID-19, imunizacije protiv kovida, COVID-19 i korona cjepiva, vakcine protiv korona virusa. Vakcine protiv korona virusa, cijepljenje protiv korone, cjepivo protiv korone. AstraZeneca cjepivo, AstraZeneca vakcina, Sinopharm vakcina. Pfizer cjepivo, Pfizer vakcina, Fajzer vakcina.