BCG i COVID-19: nedavno su se javila mišljenja kako bi BCG vakcina – vakcina protiv tuberkuloze – mogla pružiti određen stepen zaštite protiv respiratorne infekcije COVID-19, uzrokovane novim koronavirusom, SARS-CoV-2. U radu, koji se u trenutku kada je ovaj tekst pisan nalazi u preprint verziji na bazi MedRxiv  i još nije tada bio peer-reviewed (to znači da studiju nisu pregledali drugi stručnjaci, koji nisu bili uključeni u studiju), autori pokazuju kako postoji određena korelacija između mandatornog davanja BCG vakcine u određenim zemljama i manjeg broja slučajeva infekcije i smrtnih slučajeva od COVID-19.

Radi se o tzv. “ekološkim studijama” u kojima se posmatra niša određenog područja u epidemiooškom smislu. Ove studije nalaze postojanje korelacije, ali ne mogu dokazati i uzročno-posljedični odnos. Drugim riječima, studije poput ove uoče neku pojavu, konstatuju da postoji, ali ne i da je A uzrok B. Prema WHO u članku koji je prenio UNICEF:

“Takve ekološke studije su sklone značajnoj pristranosti zbog brojnih varijabli posredne povezanosti (eng. confounders), uključujući i demografske razlike i teret bolesti, stope testiranja na infekciju virusom COVID-19 i fazu pandemije u svakoj zemlji.”

BCG i COVID-19/SARS-CoV-2 (novi koronavirus)

Da li ovo znači da su oni koji su vakcinisani BCG vakcinom – kao što smo to mi, jer se ova vakcina još uvijek daje kod nas – zaštićeniji od virusa SARS-CoV-2 koji izaziva COVID-19?

BCG vakcina, o kojoj smo ovdje više puta pisali, vakcina je koja je prvi put data 1921. Djelimično štiti od tuberkuloze, naročito određenih oblika tuberkuloze kod djece mlađe od 5 godina. Već neko vrijeme se zna za različite dodatne efekte ove vakcine, poput stimulacije imunog sistema putem imunomodulacije. BCG vakcina ima sposobnost da djeluje na povećanje sinteze proinflamatornih citokina, osobito IL-1B, tipa interleukina koji ima bitnu ulogu u antivirusnoj imunosti, a njegova funkcija se vezuje za induciranje groznice prilikom infekcije. Kod djece ova vakcina je povezana s 40-60% manjom stopom smrtnosti. Sem toga – daje se kao dio terapije kod raka mjehura.

Međutim, to ne znači da nas ova vakcina štiti od COVID-19

Nažalost, BCG vakcina nije zaštita od infekcije SARS-CoV-2. Ona možda može ponuditi nešto adekvatiji imuni odgovor, pa se razmišlja da zdravstveni radnici budu vakcinisani ili revakcinisani ovom vakcinom, ali BCG vakcina nije krajnji odgovor na pandemiju.

U studiji iz MedRxiv je ukazano na povezanost između toga da je u zemljama u kojima se još uvijek daje BCG vakcina manji broj slučajeva COVID- 19 i smrtnih slučajeva, ali to ne ukazuje na to da je BCG ultimativni odgovor na SARS-CoV-2 i prevencija.

Postojanje korelacije i kauzalnost nisu isto, potrebno je naglasiti u ovom i bezbroj drugih slučajeva. Premda postoje poklapanja u nekim setovima podataka korištenih u studiji, to nije dokaz da BCG vakcina štiti od SARS-CoV-2 te treba biti oprezan s iznošenjem takvih zaključaka.

Naime, u zemljama u kojima je zabilježen manji broj slučajeva i manji broj smrtnih slučajeva, a istovremeno  se u njima daje BCG, prvi slučajevi su se dogodili nešto kasnije. Same mjere prevencije, koje su u nekim od tih država provođene, uključuju i vrlo stroga ograničenja kretanja i fizičkog kontakta građana. Tako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je manji broj slučajeva u odnosu na zapadne zemlje u kojima BCG vakcina nije dio kalendara imunizacije u ovim zemljama stvar davanja BCG vakcine ili mjera prevencije.

Stadij epidemije u svim pogođenim zemljama nije isti te tako nije ni moguće porediti podatke. Međutim, ako BCG vakcina ponešto štiti, to će nam kupiti još malo vremena za borbu s COVID-19. Takvo nešto ćemo znati tek nakon opsežnijih studija.

(dio ovog teksta koristi prilagođen članak Jelene Kalinić za Glas Amerike o odnosu BCG vakcine i COVID-19)