Stjuardesa iz Izraela je u komi nakon što je dobila morbile.

Izraelski zdravstveni djelatnici izjavili su CNN-u da 43-godišnja žena ima encefalitis, upalu mozga, i da je 10 dana bila u “dubokoj komi”. Ne može sama disati i nalazi se na respiratoru.

Zdravstveni djelatnici kažu kako nije jasno gdje je stjuardesa, koja je radila za izraelsku kompaniju El Al, dobila bolest. Možda je to bilo u New Yorku ili Izraelu – u toku su epidemije na obje lokacije – ili – čak u avionu.

Prema prilogu The Jerusalem Post, osim ove gospođe, inficiran je i desetogodišnji dječak, koji je također, nažalost, u komi. Procjena je da oko 2 miliona Izraelaca nije vakcinisano protiv morbila.

Komplikacije morbila

Virus morbila, iako je najpoznatiji po tome što izaziva osip kod inficiranih, može uzrokovati i neke ozbiljne komplikacije. Takve komplikacije su najčešće u djece mlađe od 5 godina i odraslih starijih od 20 godina.

Najčešća komplikacija morbila (krzamak) je upala pluća, navodi CDC: do 1 od 20 djece s morbilima dobiva upalu pluća i to je najčešći uzrok smrti od bolesti.

Mnogo je rjeđi encefalitis, koji pogađa 1 od 1.000 djece s ospicama, navodi CDC. Više o rizicima infekcije morbilima pročitajte u našem tekstu ovdje.

Stjuardesa je vakcinisana protiv morbila; međutim, prema pisanju CNN-a, primila je samo jednu dozu cjepiva. Tek od 1989. se počelo sa preporukama vakcinisanja sa dvije doze cjepiva, kada je otkriveno da je jedna doza bila više od 90% efikasna u sprječavanju ospica, ali da dvije doze povećavaju efikasnost na 97%.

Vakcine.ba team, priredila Jelena Kalinić, diplomirani biolog, Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet”

Linkovi:

https://edition.cnn.com/2019/04/17/health/measles-israel-flight-attendant/index.html

https://www.jpost.com/Breaking-News/El-Al-stewardess-10-year-old-child-in-coma-after-contracting-measles-587236?fbclid=IwAR2WgP_rRfAZKC4xQC-jzuzbzkmeJBksEXoRx0FcAJfqraF98aQ_jE66e-8

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof, dr. Nenad Tanović.