Već neko vrijeme znamo da virus morbila pravi dar-mar imunološkom sistemu. Morbili virus resetuje imunološki sistem i on “zaboravlja” kojim antigenima je bio izložen prije, tako bismo najlakše mogli objasniti o čemu se radi. Time nas infekcija morbilima čini osjetljivijim na druge bolesti dugo vremena. Ovo naučnici zovu “imunološka amnezija”.

Već neko vrijeme se zna da morbili ovo rade, ali nedavno je u respektabilnom naučnom časopisu Science objavljen rad (1) u kojem je ovo i definitivno potvrđeno i sigurni smo sada da je to tako.

Naučnici, među kojima je i genetičar Stephen Elledge, sa Medicinskog instituta Howarda Hughesa iz Brighama i Ženske bolnice u Bostonu, koristili su se alatom zvanim VirScan, koji mjeri antitijela (proteini koje stvaraju imunološke stanice kada ponovo stupe u kontakt sa nekim patogenom, preciznije antigenom).

Ponovno pokazano kako morbili resetuju imunološki sistem

Pomoću VirScana, naučnici su u krvi tražili antitijela. Krvna pretraga 77 nevakcinisane nizozemske djece, urađena prije i oko sedam sedmica nakon infekcije morbilima, pokazala je kako je dječji imunološki sustav bio drugačiji nakon bolesti. Djeca su izgubila od 11 do 73% antitijela, uključujući i ona protiv obične prehlade i protiv teške respiratorne bolesti, objavio je tim u Science.

Virus morbila ometa organizam u obnavljanju B-limfocita, ćelija/stanica koje proizvode antitijela i “pamte” antigen.

Sve to je još jedan od rizika kojim bismo djecu izložili ako ih ne bi vakcinisali i ako bismo dozvolili da steknu imunitet na prirodan način – infekcijom. Djeca koja su preboljela morbile su sklonija različitim drugim infekcijama. Također, ovo je još jedan dokaz da nevakcinisana djeca NISU ZDRAVIJA od vakcinisane, nego suprotno.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje u tekstu na Glas Amerike Bosnia.

  1. Mina, M. et al. Science 366, 599–606 (2019)

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” i blog Quantum of Science

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.