U nekoliko regija Bosne i Hercegovine je proglašena epidemija morbila (krzamak) a hara i veliki kašalj, Situacija nije bolja ni u drugim zemljama regiona. Kako se ovo dogodilo i šta se može učiniti da se smanji rizik od infekcije?

Epidemija morbila proglašena je u Tuzli i Živinicama, zbog čega je trinaestero mlađe djece hospitalizirano s težim zdravstvenim problemima, kao posljedica necijepljenja djece protiv ove zarazne bolesti.

Imamo hospitalizirano 13 pacijenata, riječ je o nevakcinisanoj djeci s teškim kliničkim slikama“, rekla je za medije pročelnica Klinike za dječje bolesti dr. Lejla Osmančević. 

Treba podsjetiti kako su vakcinalni obuhvati MMR (MRP) vakcinom koja štiti od morbila, rubeole i zaušnjaka iz godine u godinu sve manji. Prema posljednjim objavljenim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, iz 2022. vakcinalni obuhvati protiv morbila su iznosili (sramotnih) tek malo iznad 50%. Podsjetimo, kako bi se formirao zaštitni kolektivni imunitet, potrebno je da oko 95% pioulacije bude vakcinisano.

Ovo znači da možemo očekivati i izbijanja zaušaka i rubeole uskoro.

Jer ista vakcina štiti i od ovih bolesti.

Simptomi morbila

Početni simptomi se javljaju 9-14 dana nakon infekcije i uključuju visoku temperaturu, curenje iz nosa, konjuktivitis, i sitne bijele mrlje na unutarnjoj strani usta (Koplikove mrlje). Nekoliko dana kasnije javlja se osip (morbiliformni), počevši od lica i vrata postepeno šireći se po ostatku tijela. Period oporavka traje 2-3 sedmice. Osip nije isti kao kod pljuskavica (varičela). Često u medijima stavljaju pogrešnu sliku – simptome varičela umjesto morbila.

Uobičajene komplikacije morbila su proliv i infekcija uha. U teže komplikacije spada upala mozga, pluća i smrt, i ove komplikacije su češće kod djece mlađe od pet godina i kod starijih od 20 godina.

Zašto se događa epidemija morbila?

Ko su krivci? Propagandisti koji utjeruju strah od vakcina nesretnim roditeljima šireći dezinformacije o sigurnosti, sastavu i efikasnosti vakcina. Roditelji koji zanemaruju riječi stručnjaka i prenebregavaju vakcinaciju. Ljekari koji se boje vakcinisati djecu, pa ih šalju kući kada šmrču (šmrcavica i slinjenja bez akutne infekcije nisu kontraindikacija za vakcine). Institucije koje ne jačaju kapacitete – ne osposobljavaju nove pedijatre, ne provode preglede kartona djece. Dakle nije sav teret ovoga na roditeljima. Sve ovo umanjuje efikasnost i obezvrjeđuje rad ljekara koji se trude na vrijeme vakcinisati svoje male pacijente i zaštititi ih.

Roditelji imaju pogrešne informacije, opasne dezinformacije, da djeca morbile lako prebole, da je to bezopasna bolest i da je bolje da prebole kako bi stekla imunitet. Imunitet od ove vakcine je jak, MMR vakcina je sigurna, a rizici prebolijevanja su daleko veći nego rizici nuspojava.

Često se događa da roditelji miješaju morbile i varičele. No čak ni varičele nisu bezopasna bolest.

Epidemija morbila: šta učiniti?

  • Ako ste se premišljali i vaše dijete nije primilo niti jednu dozu MMR vakcine ili je primilo samo jednu, a drugu nije – odmah idite svom pedijatra u Dom zdravlja i odradite vakcinaciju. Morbili nisu bezopasna bolest – oni mogu imati strašne komplikacije, dovesti do hospitalizacije vašeg djeteta i potencijalno smrti. Smrtnost iznosi 2 na 1000 oboljelih, što nikako nije malo.
  • Ukoliko niste sigurni da li ste vi zaštićeni jer se ne sjećate da li ste primili tu vakcinu i nemate knjižicu, imamo jednu dobru i jednu lošu vijest: vakcinu možete primiti i u odrasloj dobi, ali ne u BiH. Morali biste otići u Hrvatsku, možda i u Srbiju, U BiH je ova vakcina namijenjena samo za pedijatrijsku upotrebu.
  • Institucije moraju pojačati vakcinalne obuhvate, dovesti mlade pedijatre, davati subvencije i stipendije za specijalizaciju pedijatrije i do tada, osposobiti porodične ljekare da vakcinišu i djecu. Potrebno je intenzivirati vakcinaciju i prolaziti kroz zdravstvene kartone djece te pozivati roditelje na vakcinaciju.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.