Vakcinacija i nicanje zuba su stvari koje se naročito u prvoj godini života malo preklope. Djeca različito prolaze kroz fazu nicanje zuba i mnogo različitih simptoma se vezuje za ovaj proces. Neki od njih su neugodni i mogu zabrinuti roditelje. Prilikom nicanja zua može doći i do povećanja tjelesne temperature. Mnogi roditelji se brinu da li treba diejte voditi na vakcinaciju ili treba odgoditi termin “dok se situacija malo smiri”.

Pitali smo specijalisticu pedijatrije dr. Maju Karač iz JU Dom zdravlja Zenica da nam objasni stvari vezano za nicanje zuba i ovaj proces u kontekstu vakcinacije.

Nicanje prvih zubića dešava se u periodu od trećeg do petnaestog mjeseca života. To je relativno bezbolan proces za većinu djece . U tom periodu neka djeca imaju i simptome kao što su pojačano lučenje pljuvačke, stavljanje rukica u usta, nervoza, poremećen san, razdražljivost, otečene desni, osip na licu, promijenjen izgled stolice, pelenski osip ili čak kašalj. Ta „pripremna“ faza može trajati i danima prije nego se vidljivim ukaže zub.

Ne postoji koncenzus pedijatara kada su u pitanju nabrojani ili neki drugi simptomi koji se pojavljuju u vrijeme nicanja zubića. Jedni su mišljenja da su neki od nabrojanih simptoma tek normalna fiziološka pojava u razvoju djeteta, te da nemaju veze sa nicanjem zuba.

Nicanje zuba i pojave temperature

“Često se u toku ove faze javlja povišena tjelesna temperatura, oko koje i danas postoje kontroverze i suprotstavljena mišljenja. Jedna grupa objašnjava da je febrilost očekivana pojava – istražujući svijet oko sebe stavljaju ruke u usta i na taj način unesu i mikroorganizme. Oko šestog mjeseca života dolazi i do pada antitijela koja je dijete dobilo od majke putem posteljice ili dojenjem. Antitijela iščezavaju, pa su češće i prve infekcije praćene febrilnošću. Temperatura je obično lako povišena (do 38oC ) i često je to jedini simptom”, objašnjava nam dr. Karač.

“Ne postoji naučni koncenzus oko povezivanja povišene tjelesne temperature i nicanja zubića. Devedesetih godina prošlog vijeka australijski naučnici su proveli sedmomjesečno istraživanje u kolektivima za boravak djece. Roditelji su svako jutro prijavljivali postojanje simptoma nicanja zubića, a stomatolozi su pregledali usta tokom dana i mjerili temperaturu. Dokazali su da u toku nicanja zubića ne postoji značajan porast tjelesne temperature. S druge strane, američka studija je ukazala da se na neki način dešava upalna reakcija koja može dovesti do lakog porasta tjelesne temperature kao i da je nicanje zuba neka vrsta stresa za organizam, usljed čega dolazi do promijenjenog imunološkog odgovora”, objašnjava Karač dalje.

Vakcinacija i nicanje zuba

U navedenom periodu se odvija i vakcinacija prema utvrđenom kalendaru, za neke vakcine i u nekoliko doza u određenom vremenskom razmaku. Nije neobično da se i navedena simptomatologija desi baš na zakazanom terminu za vakcinaciju.

Postoje i utvrđeni razlozi zbog kojih se vakcina može privremeno ili trajno otkazati.

“Ukoliko su simptomi koji prate nicanje zuba blagi, te ne ometaju uobičajeni ritam hranjenja, spavanja ili igre – vakcinaciju nije potrebno odgađati”, poručuje pedijatrica Maja Karač.

Pedijatar na svakom pregledu prije vakcinacije prvo razgovara sa majkom i na osnovu podataka koje dobije, ima blagu predstavu o stanju djeteta. Tu sliku upotpuni fizikalnim pregledom djeteta.

“Čak i blago povišena temperatura ukoliko se isključe drugi razlozi za njeno postojanje, pregedom i eventualnom laboratorijskom obradom nije razlog da se zdravo dijete ne cijepi na zakazanom terminu. Teža akutna oboljenja koja bi mogla biti privremena zapreka za cijepljenje – svojom simptomatologijom se mogu lako uočiti”, objašnjava nam dr. Karač.

Još o vakcinaciji i pojavi povišene tjelesne temperature možete pročitati ovdje.

Da li su ljetne vrućine prepreka u redovnoj vakcinaciji djece?

Priredila i napisala u saradnji s pedijatrom: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Foto: Amer Kapetanović.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti.