Jedan od mitova o vakcinama je i to da naučnici nisu sigurni da li su vakcine sigurne.  Zapravo, postoji  mnogo studija koje pokazuju kako su vakcine sigurne i efikasne te da je manji rizik primiti vakcinu nego je ne primiti. Štetnost i sigurnost vakcina su pitanja koja nalaze na top-listi najčešćih pitanja koja roditelji postavljaju. Treba razumjeti da naučnici prilično dobro poznaju mehanizam djelovanja vakcina, kao i koliko su vakcine sigurne.

Naime ništa u životu nije baš 100% sigurno – kontraceptivna pilula, uže za bungee, naša veza sa partnerom, dječija hrana, zgrada u kojoj živimo…pa, ipak, koristimo te stvari. Međutim, budući da se vakcine daju zdravoj djeci i odraslima, za njih se očekuje se viši standard sigurnosti nego u drugim medicinskim intervencijama te su stoga i kontrole sigurnosti strožije.

Nadzor sigurnosti provodi se prije i poslije licenciranje vakcina, s malo drugačijim ciljevima na temelju metodološke snage i slabosti svakog koraka. Nikako ne možemo reći da naučnici nisu sigurni da li su vakcine sigurne.

 

Sigurnost i efikasnost vakcina

Niko ne može reći da su vakcine 100% sigurne i efikasne i nažalost niko ne može 100% tvrditi da neće biti nikakvih reakcija na vakcinu. Sama činjenica da vakcinom malo oštetimo tkivo – kožu, znači da će organizam reagovati na vakcinu crvenilom, iritacijom, senzacijom boli…Svi smo mi drugačiji i naši imuni sistemi malo drugačije reaguju. Ipak, ozbiljne komplikacije nakon vakcinacije su veoma rijetke i postoji načini da ih pedijatri anticipiraju.

 

Nuspojave vakcina

Vakcine mogu uzrokovati rijetke, ali ozbiljne štetne događaje, koji nisu povezani s proizvodnim problemima. Ali također treba znati i da štetni događaji mogu, ali i ne moraju biti posljedično povezani sa korištenjem lijeka/vakcine.

Na primjer, akutna encefalopatija se može dogoditi nakon cjelovite vakcine protiv pertusisa. Guillain-Barréov sindrom (GBS) nakon vakcine protiv svinjske gripe ili pertusisa. Paralitički polio nakon živog atenuiranog trovalentnog oralnog polio cjepiva. Ali – ove pojave su izuzetno rijetke. 

Ako u porodici djeteta postoje slučajevi epilepsije, određeni  simptomi ili je utvrđena neka autoimuna bolest, treba se posavjetovati sa ljekarom oko imunizacije. Međutim, naglasimo da nisu sve autoimune bolesti  kontrandikacija za vakcinaciju, čak suprotno – generalno važi pravilo da se osobe sa autoimunim bolestima mogu i trebaju vakcinisati.

Ako je osoba imunokompromitovana iz različitih razloga (infekcija HIV ili imunosupresivna terapija), zatim ako postoji jaka alergija na neki sastojak vakcine, naročito na antibiotike te proteine jaja – vakcina se ne daje ili daje uz praćenje reakcije. Recimo, ako je utvrđena alergija na jaje, dijete ostaje u ordinaciji da se prati i sačeka eventualna reakcija.

Međutim, većina nuspojava nakon vakcina predstavljaju česte, ali neopasne neeljene događaje. Opsim, temperatura, otok na mjestu davanja vakcine, bol u ruci. Sve ovo je neugodno, pogotovo za dijete, ali nije životno ugrožavajuće. Teške i životno ugrožavajuće reakcije su rijetkost i postoje slučajevi kada su vakcine zbog takvih prijava povučene. Takav je primjer Rotashield vakcine protiv rotavirusa koja je povučena 1999. 

Još jednom – benefiti vakcinacije znatno premašuju rizike. Govoriti kako naučnici nisu sigurni da li su vakcine sigurne je maliciozno i šteti zajednici kao i zdravlju djece.

Ako vas zanima istina o tome mogu li cjepiva izazvati rak, o tome možete više pročitati ovdje.

Astrazeneca pakovanje: Lažna fotografija kao argument za lažnu vijest o vakcini Astra Zeneca

 

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.