Neželjene reakcije nakon vakcinacije MMR vakcinom, studija jednog slučaja: o slučaju djeteta u Hrvatskoj koje je vakcinisano, pa su poslije zabilježene neželjene reakcije na vakcinu za koje je dokazano da su posljedica vakcinalnog soja virusa.

Ovaj slučaj iz 2010. je dobro dokumentovan. PCR metodom je potvrđeno da se radi o vakcinalnom/cijeponom soju virusa morbila (Schwarz) – dijete je imalo temperaturu i postvakcinacijski osip, koji se na MMR vakcinama i navode kao moguća nuspojava. Uzeti su brisevi iz grla i urina gdje je potvrđeno osipava cijepnog soja. To je prvi case-Report ovog cijepnog tipa.

Šta se desilo – iz prijave slučaja

“Zdravo dijete (staro 14 mjeseci) cijepljeno je 9. ožujka 2010. cjepivom Priorix MMR prema hrvatskom kalendaru cijepljenja djece. Dijete je 14. ožujka imalo osip na licu bez temperature, a 17. ožujka pojavio se makularni osip i vrućica. Pregledano je 21. ožujka u županijskoj bolnici i 23. ožujka prijavljeno kao mogući slučaj rubeole odjelu za epidemiologiju u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Budući da su rubeola i ospice pod pojačanim nadzorom prema nacionalnom akcijskom planu za iskorjenjivanje ospica i rubeole, pokrenuta je epidemiološka istraga. Za laboratorijske pretrage dobiveni su uzorci seruma, urina i brisa grla. Nisu pronađeni slični slučajevi među kontaktima pacijenta. Izvor infekcije rubeolom nije identificiran, međutim, moguće izlaganje virusu rubeole ili ospica nije se moglo u potpunosti isključiti, jer je dijete putovalo u inozemstvo tijekom dva tjedna prije bolesti.”

(prevod s Eurosurveillance, gdje je slučaj uredno prijavljen i opisan )

Dokazivanje

U istom izvještaju se navodi kako je došlo do ekskrecije virusa morbila cijepnog soja Schwarz u urinu i ekskretu nosa. Kaže se i da je vrućica djeteta uzrokovana vakcinom, odnosno, da je to neželjena reakcija. PCR metoda je prije svega korištena kako bi se napravila razlika između cijepnih sojeva i divljih virusa a sumnjalo se da se radio o virusu rubeole ili virusu morbila. Rutinska diskriminacija između rubeole i morbila se prema WHO radi imunoesejom – preko antitijela, ali ovdje nije bilo potrebno samo vidjeti da li se radi o rubeoli ili morbilima, nego i to da li se radi o cijepnim ili divljim sojevima, što je moguće jedino PCR metodom.

Neželjene reakcije na vakcine poput ove su rijetke. MMR Vax pro vakcina koja se koristi u BiH čak ni ne sadrži ovaj soj virusa morbila. Priorix vakcina sadrži ovaj soj, ali je drugačiji nego u ovom slučaju. MMR vakcine koje se danas koriste za vakcinaciju djece su veoma sigurne.

Netačne priče oko ovog slučaja

Međutim, vezano za ovu priču kruži i netačan spin da je ovo dijete zarazilo svog brata i nekoliko djece poslije toga. Nije došlo do širenja zaraze tj. vakcinalnog soja virusa sa djeteta iz izvještaja na drugu djecu i to je potrebno naglasiti. Više o osipanju- “shedding” i da li je ono moguće od vakcina pročitajte ovdje.