Vakcinacija odraslih MMR vakcinom? MMR (MRP) vakcina koja štiti od morbila (ospice, krzamak, male boginje), rubeole i zaušnjaka je vakcina koja se prima u djetinjstvu, s godinu dana, a druga doza se prima pred polazak u školu. No, da li to znači da je odrasli ne smiju primiti? I šta s odraslim osobama koje nisu primile ovu vakcinu ili nisu sigurni da su je primili?

S obzirom da u BiH i regionu raste broj slučajeva oboljelih od ospica- morbila, i da je zabilježen slučaj osobe rođene 1987. da je oboljela, mnogi razmišljaju o tome da li se mogu vakcinisati jer ponekad nisu sigurni da li su vakcinisani.

Odrasle osobe smiju primiti MMR vakcinu /cjepivo

Osobe koje su u Jugoslaviji rođene prije 80-tih možda nisu primile niti jednu dozu ove vakcine, ali je moguće da su kao mali imali neku od ovih bolesti. Osobe rođene od 80-tih su možda primile jednu ili dvije doze, ali u različitim republikama bio je možda drugačiji plan vakcinacije. Zagrebački Imunološki zavod je jedno vrijeme proizvodio MMR vakcinu, ali se pokazalo da ta vakcina ima jače nuspojave, pa je proizvodnja prekinuta a vakcine Priorix od GSK i MMR VaxPro od Merck su postale dominantne vakcine protiv ove tri bolesti kod nas.

Američki CDC kaže da bi većina odraslih osoba rođenih 1957. ili kasnije trebala dobiti barem jednu dozu MMR cjepiva. Zbog rizika od urođenih mana, sve žene u fertilnoj dobi trebaju primiti MMR vakcinu, osim ako su trudne (ova vakcina se ne daje u trudoći, zbog komponente rubeole) ili ako imaju dokaz o imunitetu ili dokaz da su već vakcinisane protiv rubeole.

Vrlo je moguće da odrasle osobe nisu primile niti jednu dozu ove važne vakcine. Također, mala je vjerovatnoća da je neko prebolio sve tri spomenute zarazne bolesti, pa da ima zaštitu. MMR – MRP vakcina štiti od obolijevanja od rubeole, a vrlo je bitno da su trudnice zaštićene od ove bolesti jer virus rubeole djeluje teratogeno na plod i može izazvati različit probleme, poznate kao prirođena rubeola. Stoga je pametno da žene koje planiraju trudnoću, nekoliko mjeseci prije planirane trudnoće prime ovu vakcinu.

Tinejdžeri i odrasli koji nemaju pretpostavljeni dokaz imunosti protiv morbile ( ili druge dvije bolesti) trebali bi dobiti dvije doze MMR vakcine odvojene najmanje 28 dana.

Ko ne smije primiti MMR vakcinu?

Odrasli koji ne bi trebali primitiMMR vakcinu – cjepivo uključuju ove skupine:

-Trudnice ne bi smjele uzimati MMR (MRP) vakcinu zbog rizika za dijete. Žene koje dobiju MMR vakcinu trebale bi pričekati 4 sedmice prije nego što zatrudne.

-Alergijske reakcije opasne po život. Odrasli koji su imali opasnu po život alergijsku reakciju na neki od sastojaka ove vakcine (navedeno na uputama vakcine, alergija na jaja nije kontraindikacija za primanje ove vakcine

-Određena medicinska stanja. Odrasli bi trebali razgovarati sa svojim ljekarom ako:

  • imaju HIV
  • imaju bilo koji drugi poremećaj imunološkog sustava
  • imaju rak ili primaju lijekove protiv raka ili se rade rendgenski snimci
  • uzimaju steroide ili druge lijekove koji utječu na imunološki sustav
  • imaju nizak broj trombocita (krvni poremećaj)
  • imali su transfuziju krvi ili uzimali krvne derivate
  • imali umjerenu ili tešku bolest

Kako i gdje se vakcinisati /cijepiti s MMR (MRP) vakcinom ako ste odrasla osoba?

Dakle, uopšte nije problem primiti ovu vakcinu iako ste odrasla osoba. Problem je što u BiH, ako ste odrasli, ne možete dobiti ovu vakcinu – jer je prosto nema za odrasle. U BiH nije razvijena svijest o vakcinaciji odraslih, niti zdravstvene institucije nude MMR vakcinu za odrasle, makar pod uslovom da je osoba sama plati. Vakcinacija odraslih je ipak moguća drugdje i treba se raspitati o tome,

Ako nemate dokaz o vakcinaciji, dokaz o tome da imat antitijela na bolesti od kojih štiti MMR vakcina, a želite se vakcinisati, možete otići u susjednu Hrvatsku – Split (Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalamtinske županije) ili Zagreb (Hrvatski zavod za javno zdravstvo) i tražiti ovu vakcinu. Vakcinu ćete morati platiti, kao i administraciju vakcine, a pametno je da uzmete potvrdu da ste primili vakcinu, odnosno Žutu knjižicu (Internacionalni certifikat cijepljenja/vakcinacije) gdje će vam nadležni ljekar upisati naziv vakcine, broj lota vakcine, tip vakcine i staviti potpis i pečat.

Tekst u konsultaciju sa stručnjacima i FB grupom Cijepljenje/vakcinacija-grupa za sve one koji imaju pitanja ili nedoumice napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Foto: Amer Kapetanović.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović. Tekstovi se mogu prenositi besplatno – integralno ili dijelovi – ali samo uz naznaku izvora i link na izvorni tekst.

vakcinacija odraslih