MMR vakcina
Vakcina protiv morbila, rubeole i zaušnjaka

MMR vakcina (MRP kod nas) koja štiti od morbila, rubeole i zaušnjaka te MMRV (MMR+varicella) vakcine zaista mogu imati neke posljedice, koje se razlikuju prema težini, ozbiljnosti i učestalosti. To nije tajna. Ipak, ne biste trebali biti zabrinuti jer su teške posljedice koje se navode na uputsvu veoma rijetke. Ne, MMR vakcina nije povezana sa autizmom, kao ni sa napadima.

Evo spiska (izvor CDC/American Center for Disease Control i Svjetska zdravstvena organizacija):

1. Blage reakcije

groznica (1 od 5 djece);

-blagi osip (1 od 20);

-oticanje žlijezda u vratu ili obraza (vrlo rijetko)

Do ovoga može doći 5-12 dana nakon vakcinisanja prvom dozom. Reakcije su mnogo rjeđe prilikom vakcinisanja drugom dozom. 

2. Umjerene/srednje teške reakcije

-konvulzije (grčevi) uzrokovane groznicom 5 do 12 dana nakon primanja vakcine (1 od 1250). Ova reakcije je nešto rjeđa prilikom vakcinisanja MMRV vakcinom (1 od 2500);

-privremen pad broja trombocita, što može izazvati krvarenja npr. krvarenje iz nosa (1 od 40 000).

3. Teške posljedice (rijetkost)

-alergijske reakcije (manje od 4 slučaja na milion vakcinisane djece)

-gluhoća;

-konvulzije,

-koma;

-nesvjestica;

-trajno oštećenje mozga (<1 od 100 000 000 doza).

Ovih nekoliko zadnjih spomenutih reakcija su  noćna mora svakog roditelja. Ove reakcije su izuzetno rijetke i slabo proučene. Još se ne zna šta ih uzrokuje, ali još jednom trebamo biti svjesni toga da su ovo izuzetno rijetke komplikacije jer se dešavaju jednom u milion ili 100 miliona datih doza. Smatra se kako djeca sa određenim kongenitalnim poremećajima i nasljednom sklonošću epilepsiji spadaju u rizičnu grupu.

Kontraindikacije

Kako znati da li bi vaše dijete imalo tešku reakciju na MMR vakcinu? Koja djeca ne bi smjela primiti MMR vakcinu, tj. kada se radi odgađanje vakcinacije (izvor CDC):

-ako je dijete već imalo po život opasnu alergijsku reakciju na MMR ili MMRV vakcinu (ipak alergije nisu razlog da se vakcina ne primi);

-ako dijete ima po život opasnu alergijsku reakciju na bilo koju komponentu vakcine, uključujući i želatin i antibiotik neomicin;

-ako dijete ima određene autoimune bolesti, ali prema preporuci pedijatra;

-ako je dijete primalo bilo koju terapiju koja supresira imuni sistem npr. terapiju oralnim kortikosteroidima;

-boluje od bilo kojeg oblika raka;

-prima hemoterapiju ili doze zračenja,

-posavjetovati se sa ljekarom ako dijete ima ekcem (u slučaju ekcema vakcinacije se obično prolongiraju, ali onda roditelji nekako “zaborave” da dijete ipak primi vakcinu);

-posavjetovati se sa ljekarom ako je primijećeno da dijete ima konvulzije i napade, ako ima brata ili sestru koji imaju problema sa imunološkim sistemom, ako imaju nizak broj trombocita, ako su primili transfuziju ili imali transplantaciju koštane srži i bilo kojeg drugog derivata/prekursora krvi (matične stanice iz pupkovine, plazma i dr.).

MPR vakcina se, kako to naglašava Svjetska zdravstvena organizacija, može i treba rutinski davati djeci HIV-pozitivnih majki, djeci, adolescentima i mlađoj skupini odraslih zaraženih HIV.  Samo ukoliko osoba pokazuje teške simptome infekcije HIV, ne administrira se ova vakcina.

O načinu prijave nuspojava i naželjenih dejstava lijeka, pisali smo u tekstu ovdje.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.