Kako su se pojavile RNK (mRNA) vakcine poput Pfizer i Moderna, znamo da COVID-19 vakcine mogu sadržavati ovu molekule. Međutim, ne treba zaboraviti ni da druge vakcine sadrže DNK ili RNK, ali na drugačiji način i da to nije opasno. DNK i RNK u vakcinama se mogu naći kao ostatak, a mogu biti porijeklom iz samih virusa.

Dakle, ovdje pričamo ne o DNK ili RNK, nukleinskim kiselinama, kao aktivnim tvarima u vakcinama nego o onim DNK i RNK koje se u nekim vakcinama nalaze jer su sastavni dijelovi virusa. Negdje ćete naći kako se ovo naziva “kontaminacijom”, ali to nije tačno – ako imamo vakcine koje sadrže živi ili mrtvi virus ili bakteriju, ove vakcine moraju sadržavati i DNK ili RNK. Jednostavno – ne možete ukloniti ove molekule ako su virusi ili bakterije sastavni dio vakcine.

DNK i RNK su molekule koje su nosioci nasljedne informacije o stvaranju proteina koji čine ćelije (stanice) i virusne čestice. Međutim, dok ćelije bakterija i komplikovanijih organizama sadrže i DNK i RNK, virusne čestice mogu sadržati samo jednu od ove dvije molekule.

Dakle, ako je virus DNK virus – poput varičela, onda će i vakcina sadržavati DNK. Ako je virus neki RNK virus – onda će vakcina sadržavati RNK. Vakcine koje sadrže bakterije (recimo atenuirana BCG vakcina) sadržaće i DNK i RNK, kao i one vakcine koje sadrže atenuirane DNK i RNK viruse (primjer – MMRV vakcina koja štiti od morbila, zaušnjaka, rubeole i varičela). Ali – sve su to jako male količine.

Da li postoji mogućnost da DNK i RNK u vakcinama bude nekog drugog porijekla? Recimo iz kulture stanica na kojima se uzgajaju virusi za vakcinu?

DNK i RNK u vakcinama se mogu naći kao reziduumi, ostaci, ali i tu se radi o jako malim količinama.

Rotavirus vakcine

U 2010. godini u vakcinama protiv rotavirusa otkriveni su svinjski cirkovirus tipa 1 i 2 (PCV1 i PCV2). Ova svinjska (svinjska) DNK bila je kontaminant rezidualnog medija u kojem je uzgajano rotavirus za vakcinu i otkrivena je jer je razvijena nova tehnika). Srećom, nije poznato da svinjski cirkovirusi uzrokuju infekciju ili bolest kod ljudi. Zapravo, budući da su obje vrste PCV vrlo raširene kod zdravih svinja, prehrana ljudi i respiratorna izloženost ovom virusu česta je konzumacijom svinjskog mesa – čak i češća. Ove vakcine nema u BiH. Ovdje možete naći objašnjenja WHO vezano za ovaj slučaj.

DNK fragmenti u HPV Gardasil vakcini

FDA je 2011. izvijestila da je „primila upite u vezi s prisutnošću fragmenata DNK humanog papiloma virusa (HPV) u Gardasil vakcini i svjesna je da se informacije povezane s tim problemom nalaze na internetu“. Zaključili su da se “prisutnost fragmenata DNK očekuje u Gardasilu, ali to nisu dokazi kontaminacije”. FDA je povodom ovoga također rekla kako su rezidualni rekombinantni HPV L1-specifični fragmenti DNK prisutni u Gardasilu jer se „gen HPV L1 koristi u procesu proizvodnje vakcine za proizvodnju virusolikih čestica koje čine vakcinu”. U ovoj vakcine
ne postoje zarazni genomi HPV pune dužine sekvence, ovo nije kontamiant i ne predstavlja sigurnosnu opasnost. Više o tome možete pronaći ovdje u izjavi FDA.

Na kraju, čak i kad u vakcini ostane malo fragmentirane DNK, to ne može naštetiti jer DNA iz vakcina nije u stanju uklopiti se u staničnu DNK“. Naime, opisani su procesi u gradnje virusne RNK, ali samo pod specifičnim uslovima prisutosti određenih enzima, koji ne postoje u ljudskom organizmu prirodno.

Vakcine ne sadrže DNK i RNK iz abortiranih embrija niti stanice iz njih. Više o tome smo pisali ovdje.

ekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović. Tekstovi se mogu prenositi besplatno – integralno ili dijelovi – ali samo uz naznaku izvora i link na izvorni tekst.