Sastav vakcina: sorbitol

Sastav vakcina: sorbitol

Sorbitol pripada u istu klasu prirodnih poliola koji se nalaze, primjerice, u plodovime biljke jarebika (Sorbus aucuparia, oskoruša). U istu klasu jedinjenja spada i manitol, o kojem smo više pisali ovdje. Radi se o slatkastim šećernim alkoholima koje naš organizam sporo metabolizira.

Plodove jarebike naši su preci koristili u prehrani, a sorbitol se koristi decenijama i u sirupima za dijabetičare. Danas se uglavnom proizvodi iz kukuruznog sirupa. Ima ga u pastama za zube, vodicama za ispiranje usta, kozmetičkim proizvodima te kao dodatak nekim namirnicama.

Inače, kao i u slučaju manitola, dodaćemo da sorbitol nije etilni alkohol (etanol), onaj koji je glavni sastojak alkoholnih pića. Čak je kao prirodni sastojak, različit od etanola, stavljen na spiskove halal dodataka hrani.

Ipak, vjerujemo da vas trenutno ovdje najviše interesuje njegova uloga u vakcinama, sigurnost te u kojim se vakcinama nalazi.

Sorbitol i vakcine

U nekim virusnim vakcinama sorbitola bude 8-16mg po dozi. Ulazi u sastav MMR -MPR vakcine Priorix proizvođača GlaxoSmithKline (UK) a ovdje i ovdje možete čekirati sastav ove vakcine.

Priorix je, uz MMR VaxPro vakcina koja se daje kod nas u BiH protiv morbila, rubeole i zaušnjaka, a sorbitola ima i u nekim vakcinama koje se ne daju kod nas u BiH. To su ProQuad (Merckova vakcina protiv morbila, rubeole, zaušnjaka i varičela), Rotarix (GlaxoSmithKline-ova vakcina protiv rotavirusa), Varilrix (GSK-ova vakcina protiv varičela te u vakcini protiv žute groznice YF-Vax.

Kod ORALNOG korištenja sorbitola u djece treba paziti zbog mogućeg laksativnog učinka koji se može javiti u dozi od 5 grama odnosno 5000 miligrama na dijete od 10kg težine. Ponavljamo, radi se o oralnom korištenju,  a ne jednokratnoj dozi vakcine od desetak miligrama.

Sorbitol nije opasan sastojak! 

Napisali: Stribor Marković, dr. sc. farmaceutskih znanosti i Jelena Kalinić, diplomirani biolog

Vakcine.ba na Facebook-u

Šta su vakcine?

Pitanja roditelja i odgovori stručnjaka