Evropska komisija dala je dopuštenje da se vakcina protiv velikih boginja Imvanex plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja, prema preporuci Evropske agencije za lijekove (EMA) prošle sedmice. Vakcinu proizvodi Bavarian Nordic. Ova vakcina protiv majmunskih boginja je bazirana na jednom soju variola vera virusa.


Odbor za lijekove za humanu upotrebu EMA-e preporučio je da se antivirusna vakcina /cjepivo Imvanex uključi u zaštitu odraslih protiv majmunskih boginja, priopštio je evropski regulator za lijekove.

Situacija s majumunskim boginjama pogoršala se posljednjih sedmica te je u 71 zemlji sada više od 15.300 zaraženih, prema zadnjim podacima sanitarnih vlasti u Sjedinjenim Državama (CDC).

Odobrenje dolazi dan nakon što je WHO izdala upozorenje visoke razine proglašavajući brzo širenje epidemije majmunskih boginja globalnom zdravstvenom krizom.

Vakcina protiv majmunskih boginja bazirana na virusu velikih boginja

Ova vakcina je jedina koje je dobilo odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u SAD-u i Kanadi, u EU je do sada odobrena samo za liječenje velikih boginja.


Sadrži modificirani oblik virusa vakcinije (variola vera, velike boginje) pod nazivom “vakcinija Ankara”.

Zalihe vakcine Imvanex u EU-u trenutno su vrlo ograničene.

Imvanex je odobrena je na tržištu SAD-a pod nazivom Jynneos, gdje je odobrena za prevenciju majmunskih, kao i velikih boginja.

Najčešće nuspojave Imvanexa (koje se mogu javiti u više od 1 na 10 osoba) su glavobolja, mučnina, mijalgija (bol u mišićima). Tu su i umor i reakcije na mjestu injiciranja (bol, crvenilo, oteklina, otvrdnuće i svrbež).

Imvanex se ne smije koristiti kod bolesnika koji su preosjetljivi (alergični) na aktivnu tvar ili bilo koju od tvari koje se nalaze u tragovima, poput pilećih proteina, benzonaze ​​i gentamicina.

Za vakcinu protiv velikih boginja važi tvrdnja a je 85% efikasna u zaštiti od majmunskih boginja, međutim taj podatak se zasniva na starijim i manjim studijama iz Afrike (vidjeti više ovdje) i ne zna se koliko jeeikasna na majmunske boginjekojese trenutno šire u svijetu, jer je virus mutirao. Vakcina protiv velikih boginja primljena prije nekoliko decenija nekoj osobi možda nije toliko efikasna danas i vakcinisaneosobesenebi trebale opuštati.

Izvori:

EMA: https://www.ema.europa.eu/en/news/ema-recommends-approval-imvanex-prevention-monkeypox-disease

EMA: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/imvanex

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/bavarian-nordic-monkeypox-vaccine-wins-eu-approval-2022-07-25/