Kad nas u BiH nije toliko raširena vakcinacija djece protiv gripe. Roditelji ili ne znaju za ovu vakcinu, ili misle da djeca ne mogu oboljeti od gripe te, ako obole, neće razviti teške simptome. Inače, kod nas se gripa ne uzima kao ozbiljna bolest i često se miješa s prehladama / kijavicama. To nije tačno – gripa je izuzetno opasna bolest, u infektu se mogu javiti komplikacije, poput upale pluća. Upala pluća može biti virusna, a može se razviti i sekundarna bakterijska infekcija. Vakcina protiv gripe je sigurna i razgovarajte sa svojim ljekarom oko toga trebate li je Vi ii Vaše dijete primiti.

Ponekad roditelji oklijevaju jer je kod nas vakcina protiv gripe besplatna samo za osobe treće životne dobi i one koji su ugroženi na neki drugi način (imaju neku bolest poput raka, astme i slično).

Tipovi i podtipovi virusa gripe

Virusi gripe spadaju u porodicu Orthomyxoviridae, RNK su virusi i ima ih nekoliko “rodova”: virus influenze A, B, C i D. Virus influence A ima samo jednu vrstu, ali ta vrsta ima mnogo tipova, o čemu ću nešto više reću u redovima koji slijede. Influencavirus B napada samo ljude, ali je nešto rjeđi nego A, dok influencavirus C inficira ljude, pse i svinje. Influencavirus D inficira svinje i stoku.

Sad nam je najvažnije da pojasnimo nešto o influencavirusu A. Naime, premda je to jedan jedini virus, on ima nekoliko serotipova, koje naučnici katalogiziraju prema osnovnim osobinama proteina koji čine kapsidi (vanjskoj površini) tog virusa. 

Na površini virusa gripe se nalaze dva tipa proteina – hemaglutinin (HA ili H) i neuraminidaza (NA ili N). Upravo se prema ovim komponentama definišu podtipovi virusa gripe A.

Kada epidemiolozi kažu da se radi o virusu gripe tip H1N1 ili H5N1, misle upravo na razlike između ove dvije komponente na kapsidi virusa gripa. Postoji 18 podtipova hemaglutinina (H1-H18) i 11 podtipova neuraminidaze (N1-N11). Serotip H18N11 je okriven 2013. kod jedne vrste peruanskog šišmiša. U teoriji, moguće su 198 kombinacija ovih proteina. Neki od najčešćih su H1N1 i H3N2.

Da li vakcina protiv gripe može izazvati gripu?

Nijedan sastojak vakcine protiv gripe ne može izazvati gripu! Ova vakcina obično sadrži fragmentirani virion i inaktivirani virus (mrtvi virus) te spada u “mrtve” vakcine. Inaktivirani virusi i dijelovi virusa ne mogu izazvati infekciju.

Infekcija se može dogoditi zbog toga što se osoba inficirala virusom prije nego je primila vakcinu, u periodu formiranja imuniteta (oko 15 dana po primanju vakcine) ili zbog toga što je imala susret s virusom koji nije sadržan u vakcini. O važnosti vakcinacije protiv sezonske gripe možete pročitati ovdje.

Koliko je efikasna vakcina protiv gripe?

O tome kako se određuje sastav sezonske vakcine protiv gripe pisali smo ovdje, a tu smo i govorili o problematici efikasnosti ove vakcine. Naime, zbog toga što se virus gripe često mijenja, tako se vakcina mora prilagođavati od sezone do sezone. Obično je ova vakcina efikasna 40-50%, što nam se ne čini mnogo, ali je ovo značajna efikasnost. Preporuke su da se protiv gripe vakcinišu stariji od 65 godina, trudnice (zbog mogućih komplikacija gripe u trudnoći) i zdravstveni radnici.

Šta je s vakcinacijom djece protiv sezonske gripe?

Vakcinacije djece protiv gripe

U svijetu pedijatri obično preporučuju ovu vakcinu. Vakcinacija djece protiv gripe se odvija u dva režima, u ovisnosti o starosti djeteta.

U uputstvu za Vaxigrip Tetra, proizvođača Sanofi Pasteur piše da se djeci mlađoj od 9 godina koja ranije nisu primila vakcinu protiv gripe daju dvije doze od 0.5ml u razmaku od najmanje 4 sedmice.

Djeca koja su već vakcinisana i djeca starija od 9 godina primaju jedu dozu od 0.5 ml, kao odrasli.

Naime, smatra se da je kod djece iznad 9 godina otprilike već došlo do susreta s ovim virusima, te da je jedna doza dovoljna. Kod mlađe djece koja prije nisu vakcinisana postoji mogućnost da im je ovo prvi susret s tim antigenima pa se radi imunizacija s dvije doze.

Ako trudnica primi vakcinu protiv gripe (0.5ml), ta vakcina može zaštiti i bebu putem antitijela do rođenja do oko 6 mjeseci starosti. O vakcinaciji u trudnoći više pročitajte ovdje.

Nuspojave ove vakcine uključuju bol na mjestu davanja vakcine, koja je prolazna. Ponekad tu je i glavobolja, osjećaj slabosti, bol u mišićima, crvenilo na mjestu davanja vakcine, groznica.

Manje česte nuspojav su omaglica, proliv, mučnina, svrbež i modrica na mjestu davanja.

Jako rijetke nuspojave uključuju promjene u čulu dodira, pospanost, bol u zglobovima kod odraslih osoba.

Napominjemo da se rijetke nuspojave javljaju u manje od 1 na 1000 doza.

Sastav vakcine protiv sezonske gripe

Koji antigeni su prisutni, varira od sezone do sezone. Kod tetravalentnih vakcina tu su obično dva soja influence tipa A (H1N1 i H3N2) te dva soja influence tip B.

Od pomoćnih tvari, ova vakcina sadrži natrij hlorid, kalij hlorid, dinatrij fosfat dihidrat, kalij dihidrogen fosfat i vodu za injekcije.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” i blog Quantum of Science. Foto: Amer Kapetanović

O nama: Drštvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti.