Moj strah vezano za vakcinaciju

 

Dragi roditelji, u rubrici “Moj strah vezano za vakcinaciju” pitali smo vas da nam napišete neke strahove koje imate vezano za vakcinaciju. Dolje smo, sa dozvolom, objavili stvari koje ste nam napisali. U budućnosti ćemo adresirati ove, i druge strahove. Pišite nam u komentarima ispod postova na našoj FB stranici ako imate još neke strahove. Mi smo tu da razumijemo i probamo naći odgovore, pomoći vam da prevladate strahove i zaštite svoju djecu na najbolji način.

Moj strah  vezano za vakcine prvi

„Da li će se i mom djetetu nesto desiti nakon vakcine? Da li je ona bezbjedna za nju? Hoće li mi ijedan ljekar to isto napisati na papiru i reći ‘garantujem da neće’, pa se potpisati? To je moj strah!“ (anonimno)

Uloga pedijatara nije da pišu potvrdu da se vašem djetetu neće ništa dogoditi. To se od ljekara ne može tražiti. Institucije zadužene za sigurnost lijekova i proizvođači uvijek napiši sve nuspojava i kontraindikacije bilo koojeg lijeka, uključujući i vakcine. Vakcine su prošle jako oštra i rigorozna testiranja, ali, kao i svaki lijek, mogu imati određene efekte, nuspojava i kontraindikacije i sve je to napisano u uputstvu lijeka. Ljekari vam to neće napisati, ne zato što ih je strah i što ne mogu garantovati bezbjednost, nego zato što jednostavno-to nije njihov posao i uloga u zdravstvenom sistemu. O ovome ćemo detaljnije pričati u budućnosti.

 

Moj strah vezano za vakcine drugi

„Imam troje djece i svi su vakcinisani. Prvo  je sve vakcine primilo, drugo pola kao i treći…razlog neprimanja je bolest u periodu kada je naručen. Strah prilikom vakcinisanja jeste samo zbog površnosti pregleda ljekara tokom vakcinacije. Osjećaj da se ljekar oslanja vise na informacije koje mu ja kao roditelj kažem kako se dijete ponašalo proteklih dana u meni izaziva nesigurnost. Mislim da se sam pregled prilikom vakcinacije treba obaviti temeljitije, možda sa osnovnom krvnom slikom, a ne rutinskim pregledom i sa par postavljenih pitanja roditeljima. Ja sam za vakcine.“ (anonimno)

Da, razumijemo da se vi vjerujete ljekarima kao stručnjacima i da od njih očekujete neki detaljan pregled. Međutim, pedijatri ne postavljaju ova pitanja bez razloga – oni vjeruju da vi, koji provodite skoro 24 sata sa djetetom, bolje poznajete reakcije djeteta i primijetićete ako je možda dijete malo bezvoljno, nije dobro…njima je Vaša riječ i predosjećaj veoma važan. Pedijatar ne provodi toliko vremena sa Vašim djetetom kao Vi, zar ne?

Što se tiče analize krvi…ona Vam zapravo neće mnogo toga reći. Samo ćete bespotrebno mučiti dijete sa vađenjem nalaza i prouzročiti još veći stres. Dijete će svaku vakcinaciju doživljavati kao nepotrebno mučenje, jer umjesto da osjeti malu bol od boce (koja jeste malo neprijatna), još se mora vaditi krv (mnogo neprijatnije). Krvna slika i hematokrit će Vam pokazati eventualno upalno stanje, ali zapravo vrlo je vjerovatno da ćete vi osjetiti da nešto nije OK, čak i prije nego što krvna slika to pokaže. I o ovome ćemo, obećavamo, detaljnije pisati.

 

Moj strah vezano za vakcine treći

„Imam tri dječaka, najstariji ima 8 godina, srednji ima 3 godine i oni su primili sve vakcine koje su ih slijedile, a ovaj najmlađi (ima 1 i 7 mjeseci) je primio zadnju vakcinu kada je imao 2 i po mjeseca to je prva doza protiv velikog kašlja. Ali on je poslije te vakcine nakon 15-tak dana počeo kašljati i kašljati i sve je ukazivalo na veliki kašalj, ali doktori nisu potvrdili da li zbog toga što je dobio tu vakcinu – pa da sami sebe ne pobijaju ili zbog nečega drugog.

Ali dijete je kašljalo više od mjesec dana. I od tada nije primio ni jednu vakcinu više. I sad sam sama u strahu da li da ga vakcinišem ili ne. Ili je moj strah proizašao iz ove situacije ili zbog raznih komentara koji su protiv vakcinisanja. Ja, kao i svaka majka zelim zaštititi svoje dijete najbolje, ali trenutno osjećam strah i voljela bih da mi neko “pomogne” da prevladam strah.“ (Taiba Herceglija-Valjevac)

Draga naša Taiba, hvala što ste ovo napisali. Sad je ovako teško shvatiti šta se desilo. Međutim, ne zove se veliki kašalj uzalud i “kašalj od 100 dana”– on traje jako dugo, bolest je uporna i iscrpljujuća. Kašalj je vrlo specifičan i čak se u narodu zvao “magareći kašalj” ili hripavac. To nije kašljucanje. Ako imate snage, pogledajte nekoliko videa gdje su snimljena djeca i male bebice sa velikim kašljem. Nama je jako teško pogledati ove videe, slamaju nam srce.

Ono što želimo reći jeste to da kašalj nije izazvan vakcinom. Vakcina protiv velikog kašlja je acelularna, što znači da ne sadrži uzročnika. Vjerovatno je Vaš mali dečko negdje”pokupio” neku infekciju koja se manifestovala nakon davanja vakcine.