Kao dijete, nisam imala niti jednu dječiju bolest, niti jedan dan pod temperaturom, niti jednu glavobolju, groznicu. Imala sam jedino vodene ospice, kozice (koje ne treba miješati sa morbilima – ospicama – krzamakom, što je jedna sasvim druga bolest). Moja mama je preležala gotovo sve dječije bolesti, izgubila toliko dana u školi koje je jedva nadoknadila. Razlika leži u činjenici da sam ja bila dijete u doba kada su se u Jugoslaviji sprovodili programi vakcinacije na dječije bolesti i niko nije dovodio u pitanje važnost i sigurnost vakcina. Mama je bila dijete u doba poslijeratne Jugoslavije, prije šezdesetih, kada još nisu postojali programi vakcinacije i neke vakcine. Isti jugoslovenski program vakcinacije nas je u ratu spasio od epidemija.

Danas, roditelji su potpuno sluđeni dezinformacijama koje se plasiraju internetom: dezinformacija navodnih “medija”, tabloida i FB grupa, te preko Twittera. U ovim dezinfomacijama ocrnjena je ponajviše MPR (MMR) vakcina – vakcina koja nas štiti od morbila, rubeole i zaušnjaka. U drugim postovima u sklopu ove serije pročitajte više o simptomima i komplikacijama morbila i rubeole, a ovaj post posvećujem zaušnjacima. Naročito molim mame koje imaju dečkiće da obrate pažnju na ovaj post. Jer – ako ne vakcinišete sinčića protiv zaušnjaka i dijete dobije ovu bolest, može se desiti da u budućnosti vi nikada ne postanete bake. To sigurno ne želite?

Šta su to zaušnjaci?

Zaušnjaci ili parotitis (eng. mumps) je virusna bolest koju izaziva jedan virus iz roda Rubulavirus, poznat i kao mumps virus (MuV). Bolest se prenosi kapljično i putem sline. Inkubacija nakon infekcije traje oko 20 dana. Simptomi uključuju groznicu, glavobolju, osjećaj pospanosti i umora, a najznačajniji simptom je oticanje zaušnih (parotidnih) pljuvačnih žlijezda sa jedne ili obje strane. Simptomi kod odraslih mogu čak biti ozbiljniji nego kod djece. Oticanje zaušnih žlijezda traje nekoliko dana, trećeg dana dostiže maksimum, a zatim se povlači. Nakon toga, simptomi bolesti nestaju.

Oteknuće zaušnih pljuvačnih žlijezda kod parotitisa. Izvor: Wikipedia

Najčešće obolijevaju djeca u uzrastu 5-10 godina, u periodu zime. Djeca ispod 2 godine rijetko obolijevaju.

Neki će reći: “od ove bolesti se ne umire, a oticanje zaušnih žlijezda nije toliko strašno” ili “pa, to se može preležati, i ja sam to preležao”. Međutim, zašto biste dijete nepotrebno izlagali bolu i patnji, ako to možete spriječiti?

Komplikacije

Trebate znati da u 15-40% slučajeva zaušnjaka kod dječaka , naročito dječaka u pubertetu, dolazi do vrlo bolnog oticanje testisa (orhitisa) koji kasnije rezultira neplodnošću. Zapaljenje testisa se obično dešava 10 dana nakon glavne upale, ali može se dogoditi još kasnije, čak 6 sedmica nakon pojave oticanja zaušnih žlijezda. Neplodnost kao rezultat orhitisa je rijetka pojava, ali je ne treba odbaciti kao moguću komplikaciju i treba je spriječiti ispravnim djelovanjem-prevencijom.

Zaušnjaci mogu rezultirati i upalom jajnika u 5% slučajeva infekcija kod odraslih žena.

Još jedna komplikacija je pojava meningitisa (u oko 10% slučajeva) i encefalitisa (incidencija oko 2 slučaja na 100 000 ). Ostale komplikacije uključuju upalu mozga, pankreasa i gubitak sluha.

Prije uvođenja vakcine, zaušnjaci su bili vodeći uzrok meningoencefalitisa u SAD.

Prevencija – vakcine

Najefikasniji način borbe sa zaušnjacima je vakcinacija.

Danas se vakcina protiv zaušnjaka daje kao komponenta MPR vakcine, a u SAD postoji i MPRV vakcina, koja, osim atenuiranih uzročnika zaušnjaka, rubeole i morbila, štiti i od vodenih kozica (varičele). Dvije doze ove vakcine predstavljaju prilično pouzdano sredstvo dugotrajne zaštite od ove neugodne bolesti. Prva doza se prima u dobi od 12 do 18 mjeseci, a druga doza se, u zavisnosti od programa imunizacije, treba dati od 2. do 6. godine. Kod nas se druga doza daje pred polazak u školu, oko 5.- 6. godine života.

Bez imunizacije, od zaušnjaka bi godišnje obolijevalo 0.1 do 1% stanovništva, a svakih 2-5 godina dolazilo bi do eskalacija. Raširena vakcinacija je rezultirala smanjenje incidencije od 90%. Da bi se ovo postiglo, obuhvat mora da iznosi najmanje 80%. Nevakcinisanje u ranoj dobi može rezultirati infekcijom u starijoj/odrasloj dobi, a tada bolest ima težu kliničku sliku. Stoga je vakcinacija protiv zaušnjaka jedan od dijelova nacionalnih programa imunizacije.

O samoj MPR vakcini više pročitajte u posebnom postu.