Vakcine.ba su razgovarale sa Borjanom Ikanović Hodžić, majkom tri curice, o njenim i iskustvima njene porodice sa imunizacijom.

Vakcine.ba: Imate tri prekrasne curice. Da li je teško biti zaposlen roditelj ovako, malo veće porodice?

U samom početku bilo je teško. Jako puno vremena provodimo na poslu, a onda i obaveze prije ili poslije posla činile su da često mnogo stvari ne stižemo. A onda smo naravno poredali prioritete i tome se prilagodjavamo. Ustvari… navikli smo da se ne može sve stići, važno je da ono najbitnije stižemo. Često me drugarice pitaju kako sve stižem sa troje djece a one sa jednim ne stižu, moj odgovor je: „Ko kaze da sve stižem?“ J

Vakcine.ba: Sve curice su vakcinisane prema redovnom programu?

Borjana: Sve curice su vakcinisane redovno. Bilo je par malih zakašnjenja kada nam uslovi nisu dozvoljavali, npr. bolest, ljetni period i visoke temperature. Ali naravno, sve su vakcine primile.

Vakcine.ba: Da li ste imali neka neugodna iskustva nakon vakcinacije ili sa ljekarima koji su je vršili? Da li je bilo nuspojava i ako jeste, koliko su one bile zabrinjavajuće?

Borjana: Što se nase djece tiče, zaista nismo imali nikakve probleme kako sa nuspojavama tako ni sa doktorima. Standardno – ako je u pitanju vakcina kod koje je popratna pojava blago povišena temperatura – stavljali smo obloge i to je to.

Vakcine.ba: Kako reagujete kao roditelj kada čujete neku negativnu priču o vakcinaciji, nečije negativno iskustvo ili priču?

Borjana: Znate kako je inače u zivotu, koliko god nečemu vjerujete bezuslovno ako vam neko konstantno priča protiv toga iako znate da nije u pravu, u našoj ljudskoj prirodi je da zastanemo…posumnjamo… zapitamo se.. . odvagamo… ali kada se iznova zapitam dolazim do istog zaključka da sam ispravno postupila vakcinišući svoju djecu i time zaštitila kako svoju, tako i djecu oko nas.

Vakcine.ba: Šta biste preporučili, iz svog iskustva, roditeljima koji su u nedoumici?

Borjana: Iz svog iskustva moj savjet je da vode djecu na redovnu vakcinaciju. Mislim da do podijeljenih mišljenja – vakcinacija ili ne – prvenstveno dolazi zbog nepoznavanja osnovnih principa vakcinacije i vakcina, kao i njihovih korisnih efekata. Tako da prije nego kazu NE vjerujući raznoraznim objavama, prvo neka se ozbiljno upoznaju, kao sto sam već rekla, sa osnovim principima vakcinacije i vakcina i njihovih korisnih efekata.

U svoj ovoj priči vakcinacija ili NE mene pomalo iznenađuje to što je zapravo većina roditelja koja se protivi vakcinaciji uredno vakcinisana i zdrava. Bez mnogo polemike meni je vakcinacija nešto što se od prvog dana podrazumijeva.