Dojenčad koja su in utero (u toku trudnoće) ili tokom dojenja bila izložena lijeku infliksimab (Remicade, Flixabi, Inflectra, Remsima i Zessly) ne smije primiti žive vakcine/cjepiva tokom prvih 12 mjeseci od rođenja, upozorenje je Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

Žive vakcine su one kod kojih uzročnik nije inaktiviran (“mrtav”), nego je samo oslabljen. Zovu se i atenuirane vakcine. U njih spadaju BCG (protiv tuberkuloze), OPV (protiv dječije paralize) i MMR (protiv morbila, zaušnjaka i rubeole) vakcine.

Infliksimab prolazi kroz placentu te je utvrđen u serumu dojenčadi i do godinu dana nakon rođenja, navode u pismu zdravstvenim radnicima iz HALMED-a.

Tako in utero izlaganje povećava rizik od infekcije kod dojenčadi te je moguć i fatalni ishod.

Također, upozorenje navodi kako je infliksimab utvrđen i u serumu dojenčadi nakon izlaganja putem majčinog mlijeka stoga se ne preporučuje primjena živog cjepiva ( primjerice cjepivo protiv tuberkuloze, BCG) dojenom djetetu dok je majka na terapiji tim lijekom.

Infliksimab se nalazi u navedenim lijekovima koji se koriste u liječenju reumatoidnog artritisa, Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa, ankilozantnog spondilitisa, psorijatičnog artritisa i psorijaze. radi se o monoklonskoj himernoj terapiji za navdene autoimune bolesti.

Što se tiče terapije koja uključuje infliksimab i vakcinacije protiv COVID-19, Infliksimab je povezan sa oslabljenom imunogenošću na jednu dozu cjepiva BNT162b2 i ChAdOx1 nCoV-19 SARS-CoV-2. Vakcinacija nakon infekcije SARS-CoV-2, ili druga doza vakcine, dovodi je do serokonverzije kod većine pacijenata. Odgođane 2. doze ovih vakcina treba izbjegavati u bolesnika liječenih infliksimabom, zaključak je studije objavljene 2021. u Gut.

Izvor: Portal Zdravlje/HALMED, autorica Ivana Rimac Lesički, u koji je dodan dio o COVID-19 vakcinama i terapiji infliksimabom