Kako je Delta varijanta virusa SARS-CoV-2 postala globalno najraširenija, tako se mnogi s pravom pitaju koliko postojeće vakcine protiv COVID-19 štite od ove varijante. Prema preliminarnim rezultatima nekoliko istraživanja – štite vrlo dobro.

Efikasnost vakcina/cjepiva na različite varijante virusa SARS-CoV-2 možete pratiti na linku ovdje.

Delta varijanta ima neke neobičnosti u svojoj strukturi – određene mutacije koje mu omogućavaju još lakše vezivanje za receptore na našim ćelijama, pa se ova varijanta lakše prenosi, posebno među nevakcinisanima.

Izraelsko ministarstvo zdravstva je su objavilo kako Pfizer vakcina, prema njihovim analizama štiti 64%, što bi bio značajan pad u odnosu na oko 95% inicijalne efikasnosti 95% ove vakcine, a to je zabrinulo ne samo izraelske zdravstvene autoritete nego je izazvalo i globalno sumnje u vakcinu.

Vakcine djeluju

Vrlo često kod protivnika vakcinacije nailazimo upravo ovaj argument o smanjenom djelovanju Pfizer-BioNTech vakcine u Izraelu.

Međutim, Pfizer i izraelski zdravstveni službenici brzo su upozorili da se studija koja ima ovaj rezultat temelji na preliminarnim i visoko lokaliziranim brojevima infekcija te da ima i drugih metodoloških slabosti.

Prema izvještavanju Financial Times koji je uporedio efikasnost nekoliko vodećih vakcina protiv COVID-19 (AstraZeneca, Pfizer, Moderna) u Engleskoj, Izraelu, Škotskoj i Kanadi, podaci iz Izraela djeluju kao „outliner“, odnosno – odskaču iz ostalih podataka.

Poređenje efikasnosti vakcina AZ, Pfizer i Moderna na Delta varijantu izvor Financial Times

Kanadski naučnici su izvijestili o tome kako su oni našli da je Pfizer-BioNTech vakcina efikasna protiv simptomatske infekcije 87% na Delta varijantu, što je tek neznatno manje od 89% efikasnosti na Alfa varijantu, a njihovi podaci su dostupni u preprintu na medRxiv.

Podaci iz Ujedinjenog Kraljevstva su konkluzivni s kanadskom studijom i pokazuju efikasnost nakon 2 doze Pfizer vakcine od 88%.

Efikasnost AstraZeneca vakcine protiv simptomatske bolesti na Delta varijantu iznosi oko 60%.

Sputnjik V ponudio je potpuno vakcinisanim pacijentima – 81% zaštite od hospitalizacije na Delta soj, pokazalo je istraživanje. 

Studija objavljena u NEJM koja se bavila efikasnošću Pfizer i AstraZeneca vakcine na Delta varijantu ima sljedeći zaključak: ,,procijenjena učinkovitost vakcina protiv simptomatske bolesti s Delta varijantom bila je približno 36% s jednom dozom vakcine BNT162b2 (Pfizer) i približno 30% s jednom dozom vakcine ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca)”.

Efikasnost je bila približno 88% s dvije doze vakcine BNT162b2 i približno 67% s dvije doze vakcine ChAdOx1 nCoV-19.”

Viewpoint, objavljen u septembru 2021. u Lancet pokazuje kako čak i za varijantu Delta, efikasnost vakcina protiv ozbiljnog COVID-19 toliko je visoka da treće doze za opštu populaciju nisu prikladne u ovoj fazi pandemije.

Vakcine bazirane na tehnologiji (Pfizer i Moderna) je moguće relativno jednostavno prekrojiti tako da budu efikasne i na nove sojeve.

Procjene efikasnosti vakcina/cjepiva na delta varijantu

Vakcine nikad nisu savršene, 100% efikasne i rijetko koja pruža dugotrajnu zaštitu, ali su najbolje sredstvo umanjenja rizika od infekcije, hospitalizacije i smrtnog ishoda a veliki broj vakcinsanih ne samo da stvara kolektivni imunitet nego i smanjuje širenje virusa, a time i mogućnost da on brzo mutira.

Vakcine ne moraju biti savršene da bi nas štitile.

COVID-19 danas postaje infekcija uglavnom onih koji su nevakcinisani i među njima je i najveći broj smrtnih slučajeva.

Studija, objavljena 4. oktobra u medicinskom časopisu The Lancet, otkrila je kako je Pfizer/BioNTech vakcina bila 93% efikasna protiv visoko zarazne varijante Delta najmanje šest mjeseci nakon druge doze vakcine. No, naučnici su također otkrili da je efikasnost ove vakcine protiv infekcije pala sa 88% mjesec dana nakon dovršetka ciklusa vakcinacije na 47% nakon šest mjeseci. Ovo znači da će docjepljivanje biti potrebno u svrhu postizanja optimalne zaštite.

Ovaj tekst je preuzet s Glas Amerike, gdje je objavljen početkom avgusta 2021.

Reference:

  1. Lopez Bernal J, Andrews N, Gower C, Gallagher E, Simmons R, Thelwall S, Stowe J, Tessier E, Groves N, Dabrera G, Myers R, Campbell CNJ, Amirthalingam G, Edmunds M, Zambon M, Brown KE, Hopkins S, Chand M, Ramsay M. Effectiveness of Covid-19 Vaccines against the B.1.617.2 (Delta) Variant. N Engl J Med. 2021 Aug 12;385(7):585-594.
  2. https://www.thelancet.com/pb-assets/Lancet/pdfs/S0140673621020468.pdf
  3. Tartof SY, Slezak JM, Fischer H, Hong V, Ackerson BK, Ranasinghe ON, et al. Effectiveness of mRNA BNT162b2 COVID-19 vaccine up to 6 months in a large integrated health system in the USA: a retrospective cohort study . Lancet 2021
  4. https://www.healthdata.org/covid/covid-19-vaccine-efficacy-summary