Moje dijete ima temperaturu, a trebamo se vakcinisati? Šta da radim?

Jedna od čestih stvari koje se mogu desiti jeste da beba, ali i već malo starije dijete, dobiju temperaturu baš u vrijeme kada bi se trebali vakcinisati. Porast tjelesne temperature kod djeteta se obično dešava kod razvoja neke akutne bolesti, što je u dječijem uzrastu prilično često, posebno kod djece koja pohađaju vrtiće. Međutim, temperatura se može javiti i nakon primljene vakcine i roditelje ovakve stvari pomalo plaše, pogotovo ako beba plače i ima temperaturu. Vakcinacija i temperatura prije ili poslije je jedna od najčešćih briga mladih roditelja.

Pitali smo pedijatricu dr Amru Junuzović šta raditi u takvim slučajevima. Evo šta nam je dr. Junuzović rekla o ovom problemu.

Vakcinacija i temperatura: temperatura prije vakcinacije

Skokovi temperature se kod djeteta prate i adekvatno se reaguje na način da se dijete:

-raskomoti,

-poveća se unos tečnosti,

-daju se antipiretici (sredstva za snižavanje temperature, u obliku sirupa ili čepića, recimo paracetamol sirup, ali ne koristite aspirin ili ibuprofen),

-dijete se takođe može rashladiti tuširanjem, oblogama i sl.

Ako je u razvoju akutna bolest djeteta praćena temperaturom, treba sačekati da bolest prođe, pa onda nastaviti sa vakcinacijom. Prije vakcinacije, ljekar će pregledom utvrditi zdravstveno stanje djeteta. Djeci ne bismo trebali davati aspirin za snižavanje temperature zbog opasnosti od pojave Reyeovog sindroma.

Temperatura poslije vakcinacije kao nuspojava

Porast temperature nakon cijepljenja spada u očekivane nuspojave ili postvakcinalne pojave, a rezultat je imunološke reaktivnosti, odnosno imunološkog procesa produkcije antitijela (zaštitnih faktora). Nakon vakcinacije vakcinom protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR/MRP: Priorix ili M-M-R-VaxPro) u periodu 5-15 dana nakon primanja vakcine, može doći do razvoja temperature. To se javlja u oko 5% vakcinisanih. Period inkubacije za ove bolesti isnosi jednu do dvije sedmice, pa tako i organizam u istom periodu nakon unošenja oslabljenog živog uzročnika reaguje temperaturom.

Temperatura nakon MMR vakcine najčešće drži 24-48h. Reagujemo na temperature iznad 37.5 C. Skida se antipireticima poput paracetamola u sirupu.

Reaktivnost je individualna, te se kod aplikacije svake vakcine, roditeljima daju upute kako da prate i reagiraju na povišenu temperaturu kod djeteta.

Naravno, temperaturu, kao i ostale nuspojave treba pomno pratiti. Ako dođe do razvoja visoke temperature, ne samo kao nuspojave, već uopšte – treba hitno reagovati i javiti se ljekaru. Također, ako temperatura traje duže od tri dana, otiđite kod ljekara jer se možda ne radi o nuspojavi vakcinacije, nego je nešto drugo uzrok.

Temperatura kod djeteta, posebno kod beba, dovodi organizam do dehidratacije. Sama dehidratacija, zbog toga se što mozak i centri za regulaciju temperature razvijaju, može dovesti i do napada grčeva (febrilne konvulzije). Stoga je najvažnije spriječiti dehidrataciju.

Da li voditi dijete na vakcinaciju ukoliko šmrca i slini – odgovor na ovo pitanje ćete naći na ovom linku.

Pisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar, Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” Quantum of Science, u saradnji sa dr. Amrom Junuzović, specijalisticom pedijatrije

vakcinacija i temperatura

Foto: Amer Kapetanović