Moje dijete ima temperaturu, a trebamo se vakcinisati? Šta da radim?

Jedna od čestih stvari koje se mogu desiti jeste da beba, ali i već malo starije dijete, dobiju temperaturu baš u vrijeme kada bi se trebali vakcinisati. Porast tjelesne temperature kod djeteta se obično dešava kod razvoja neke akutne bolesti, što je u dječijem uzrastu prilično često, posebno kod djece koja pohađaju vrtiće. Međutim, temperatura se može javiti i nakon primljene vakcine i roditelje ovakve stvari pomalo plaše, pogotovo ako beba plače i ima temperaturu. Vakcinacija i temperatura prije ili poslije je jedna od najčešćih briga mladih roditelja.

Pitali smo pedijatricu dr Amru Junuzović šta raditi u takvim slučajevima. Evo šta nam je dr. Junuzović rekla o ovom problemu.

Temperatura prije vakcinacije

Skokovi temperature se kod djeteta prate i adekvatno se reaguje na način da se dijete:

-raskomoti,

-poveća se unos tečnosti,

-daju se antipiretici (sredstva za snižavanje temperature, u obliku sirupa ili čepića),

-dijete se takođe može rashladiti tuširanjem, oblogama i sl.

Ako je u razvoju akutna bolest djeteta praćena temperaturom, treba sačekati da bolest prođe, pa onda nastaviti sa vakcinacijom. Prije vakcinacije, ljekar će pregledom utvrditi zdravstveno stanje djeteta.

Temperatura poslije vakcinacije – nuspojava

Porast temperature nakon cijepljenja spada u očekivane nuspojave ili postvakcinalne pojave, a rezultat je imunološke reaktivnosti, odnosno imunološkog procesa produkcije antitijela (zaštitnih faktora). Nakon vakcinacije vakcinom protiv morbila, zaušnjaka i rubeole (MMR/MRP: Priorix ili M-M-R-VaxPro) u periodu 5-15 dana nakon primanja vakcine, može doći do razvoja temperature. To se javlja u oko 5% vakcinisanih. Period inkubacije za ove bolesti isnosi jednu do dvije sedmice, pa tako i organizam u istom periodu nakon unošenja oslabljenog živog uzročnika reaguje temperaturom.

Temperatura nakon MMR vakcine najčešće drži 24-48h. Reagujemo na temperature iznad 37.5 C. Skida se antipireticima.

Reaktivnost je individualna, te se kod aplikacije svake vakcine, roditeljima daju upute kako da prate i reagiraju na povišenu temperaturu kod djeteta.

Naravno, temperaturu, kao i ostale nuspojave treba pomno pratiti. Ako dođe do razvoja visoke temperature, ne samo kao nuspojave, već uopšte – treba hitno reagovati i javiti se ljekaru. Također, ako temperatura traje duže od tri dana, otiđite kod ljekara jer se možda ne radi o nuspojavi vakcinacije, nego je nešto drugo uzrok.

Temperatura kod djeteta, posebno kod beba, dovodi organizam do dehidratacije. Sama dehidratacija, zbog toga se što mozak i centri za regulaciju temperature razvijaju, može dovesti i do napada grčeva (febrilne konvulzije). Stoga je najvažnije spriječiti dehidrataciju.

Da li voditi dijete na vakcinaciju ukoliko šmrca i slini – odgovor na ovo pitanje ćete naći na ovom linku.

Pisala: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar, Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” Quantum of Science, u saradnji sa dr. Amrom Junuzović, specijalisticom pedijatrije

Foto: Amer Kapetanović