ZAŠTO MALOJ DJECI NE TREBA DAVATI ASPIRIN I SLIČNE LIJEKOVE?

Već smo govorili o problemu snižavanja temperature koja se može javiti kao nuspojava nakon primanja nekih vakcina, poput MMR. Ovdje naglašavamo zašto ne treba maloj djeci davati Aspirin ili bilo koji drugi lijek na bazi acetilsalicilne kiseline kao lijek kod temperature (recimo postvakcinalne temperature) ili bolova.

Tekst je preuzet, uz odobrenje, s FB stranice Lege Artis koju vodi pedijatar dr. Slaven Krajina.

Svima nam je dobro poznat lijek koji se zove Aspirin, Andol ili Midol. Aktivni sastojak ovog lijeka je acetilsalicilna kiselina koja je nastala još davne 1897. godine i od tada se naširoko primjenjuje. Ona djeluje tako što ima analgetsko (smanjuje bol), antipiretsko (snižava povišenu tjelesnu temperaturu), antiinflamatorno (protuupalno) i antiagregacijsko svojstvo (sprečava zgrušavanje krvi).

Zbog toga, vrlo često čujemo kada neko preleži srčani ili moždani udar u terapiji uzima ovaj lijek baš zbog njegovog u narodu poznatog „razrjeđenja krvi“ tj. prevencije nastanka novog ugruška. Iako, ne tako davno, ovaj lijek koristio se i kod djece prvenstveno za snižavanje povišene tjelesne temperature. Danas ga uzima samo mali broj dječice u određenim indikacijama, ali rutinski NE. Zašto je to tako?

Ova aktivna supstanca kod djece, odobrena je u upotrebi iznad druge godine života, međutim namijenjena je za jasno ograničene indikacije. Posebno treba biti oprezan kada se lijek daje dječici koja se oporavljaju od virusnih infekcija (npr. gripa ili vodene ospice) jer može izazvati Reyeov sindrom. Ovo hitno stanje, predstavlja rijetku bolest koja dovodi do oštećenja mozga i jetre.

Reyeov sindrom – simptomi

Znakovi i simptomi Reyeovog sindroma obično se javljaju od 3 do 5 dana nakon pojave virusne infekcije i uzimanja ovog lijeka. Prvi simptomi obično su mučnina i povraćanje, a nakon toga nastaje iznenadna razdražljivost ili agresivnost. Ubrzo potom djeca postaju zbunjena, dezorijentisana ili letargična, a mogući su i panični napadi ili ulazak u komu. Ovu bolest obično prate:

– konvulzije

– mlohavost

– proširene zjenice

– respiratorni arest.

Nažalost, ne postoji lijek za Reyeov sindrom. Međutim, moguće je upravljati simptomima i liječiti ih pojedinačno.

Ovo je razlog zašto maloj djeci ne treba davati aspirin. Prvi izbor lijeka za snižavanje temperature bi trebao tada biti paracetamol, a tek onda ibuprofen, uz savjetovanje s pedijatrom.