Vakcine.ba nastavljaju nastavljaju objavljivati kakvo je bilo iskustvo roditelja s vakcinacijom djece. Svoje iskustvo je s nama podijelio i Goran Marković iz Tuzle, multidisciplinarni dizajner. Evo šta nam piše Goran:

Onaj što vam to može nacrtati za pet minuta, rekli bi ako hoće da me iritiraju. Šalu na stranu, UI/UX dizajner sam i freelancer. Imam jedno dijete, dvogodišnjaka, koji je primio sve programom planirane vakcine jer supruga i ja smatramo da je to sasvim normalna stvar koja se, da tako kažem, podrazumijeva.

Iskustvo roditelja s vakcinacijom i nuspojavama

Moram reći da do sada nismo imali apsolutno nikakvih neugodnih iskustava, osim uobičajenih popratnih pojava nakon određenih vakcina poput lagane temperature koja je brzo nestajala i nije bila značajan problem. Medicinari su nas, ionako, pripremili na nju jer bi nam za svaku vakcinu rekli možemo li očekivati neke nuspojave ili ne. I zaista su bili u pravu. Medicinsko osoblje u tuzlanskom Domu zdravlja, barem ono zaduženo za vakcinaciju, je divno.

Jasno mi je i da neko sa vakcinama doživi neugodna iskustva ili nešto gore, ali ti procenti su mali i ne bi trebali predstavljati kočnicu vakcinaciji kao sveobuhvatnom procesu. Čuo sam takvih priča, naravno, mislim da smo svi i dosta je teško ostati ravnodušan i ne pomisliti ono strašno „šta ako?“ Pa ipak, kao roditelji nismo imali ni najmanju nedoumicu niti sumnju u vezi svog djeteta.

Preporučio bih da pregledaju činjenice, npr. da su vakcine tokom istorije čovječanstvo oslobodile raznih bolesti koje su odnosile ogroman broj ljudskih života. Da su sasvim normalan dio procesa imunizacije društva. Da medicina napreduje te da razne starlete, pjevačice i sl. nisu doktori te da lupetaju po mreži jer su željne pažnje, a vaš lajk će prodati nekom brendu za svoju materijalnu korist. U globalu, benefit od vakcina je veći u odnosu na negativne efekte

Priredila: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar, Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” Quantum of Science. Fotografija: iskustva roditelja, courtesy photo Goran Marković