Iskustva sa vakcinacijom: da ne bude da samo dame-mame pitamo o iskustvima vezanim za vakcinaciju djece, obratili smo se i Eldinu Hadžiću, diplomiranom inženjeru mašinstva, da nam ispriča je bilo iskustvo njegove supruge i njega. Njihova iskustva s vakcinacijom starije kćerkice i mlađe sina su uglavnom pozitivna.

Vakcine.ba: Da li ste ti i supruga ikada bili u nedoumici oko vakcinacije djeteta?

Eldin: Ne, nikada nismo imali nedoumice oko vakcinacije djeteta. Vakcinacija je obaveza i dužnost svakog roditelja koji misli na zdravlje svog djeteta.

Vakcine.ba: Da li ste ikada čuli glasine o štetnosti vakcina i kako ste reagovali na to?

Eldin: Čuli smo razne glasine i od nama bliskih ljudi. Naravno, nismo vjerovali i provjerili smo izvore glasina, vjerodostojnost tih izvora i zalključili smo da su glasine neosnovane.

Vakcine.ba: Jeste li ispoštovali kalendar imunizacije, bez odgađanja?

Eldin: Na žalost zbog nedostatka vakcina kada je bio termin vakcinacije, neke vakcine smo morali dati naknadno, naravno uz obaveznu konsultaciju sa liječnikom.

 Vakcine.ba: Kakva su vam iskustva s vakcinacijom? Je li bilo nus-pojava, neugodnosti i kako ste se sa tim nosili ako je šta bilo?

Eldin: Nije bilo nikakvih posljedica i nuspojava nakon vakcinacije.

Vakcine.ba: Koja je vaša poruka roditeljima, naročito onim koji su u nedoumici?

Eldin: Svako bi morao vakcinisati svoju djecu. To nije stvar izbora ili želje/volje roditelja, nego roditeljska obaveza. Ukoliko postoje neke nedoumice uvijek se možete konsultovati sa doktorima koji su tu da vam objasne o kakvom se cjepivu radi i o svim detaljima koji vas interesuju. Estradne ličnosti nisu niti kvalifikovani niti obrazovane da vam daju savjete kako da zaštitite svoju djecu. Ako mislite da jesu, samo pomislite da li bi ste dozvolili da vam operaciju izvrši hirurg ili pjevačica.

Još iskusstava roditelja o vakcinaciji možete naći na ovoj stranice, poput ovog ovdje.

Intervju uradila: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar, Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” Quantum of Science

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.