Vakcinacija i autizam – ponekad se roditelji, suočeni sa dijagnozom poremećaja iz autističnog spektra djeteta boje dijete vakcinisati. Također, pokušavaju pomoći djetetu i koriste različite tretmane, od kojih su neki, poput MMS, jako opasni.

Ovo je priča Azre Tahiraj, majke autističnog djeteta, koju je podijelila na regionalnoj FB grupi o imunizaciji.

Da podijelim iskustvo kao majka autističnog djecaka, ako se admini slažu, mozda pomogne nekom u nedoumici.


Dakle, moj sin ima 5 godina, prošle godine u aprilu dijagnosticiran mu je autizam. Cijepljen je po kalendaru i ni sekunde nisam imala dvojbe cijepiti ili ne cijepiti.

Kada pogledam unazad 5 godina, moj sin je imao simptome autizma jos kao beba, puno prije mmr-a. Prvo dijete, nisam kontala zašto ne priča, zašto se voli igrati sam, pripisivala sam to tomu jer je jedino dijete i navikao se sam igrati. Nije klasičan autist, imao je dva tantruma u tih 5 godina, nema neke ispade jače kada nešto ne dam. I sada s 5 godina je neverbalan, mada kreće na bolje kroz rad s njime.

Ne hvatam se za magične lijekove za autizam, probala sam jedino cbd ulje da bi kao lakše zaspao, nije pomagalo, pa sam odustala. Iduće godine kad krene u školu, naravno da će primiti cjepivo kao i ostala djeca. Gluten jede normalno, nema celijakiju pa da moramo izbaciti (neke namirnice). Slatkiše jede ponekad, ne uskraćujem mu, ali doziram, osim za blagdane, dobije malo više.


Čekamo nalaze krvnih pretraga da vidimo eventualno da li je naslijedio od mene ili oca. Krvne pretrage na “teške metale” nismo tražili niti mi pada napamet tražiti.


I još nesto za kraj, da jednog dana igrom slučaja stvarno netko dokaže da cjepivo uzrokuje autizam (teoretski pričam, mada znam da nije moguće) cijepit će se, jer bolje i dijete s autizmom, nego da mi oboli nedajbože od polia ili neke druge užasne bolesti. Autizam nije bolest, poremećaj je, drugačije stanje uma, lijeka nema. Moj sin će ostati autist do kraja zivota i nema garancije da ce ikada biti visokofunkcionalan, mada postoji šansa. Ali cijepljen je i biti će sve dok mora.

Napomena:

ovaj status je uz odobrenje, prenesen sa grupe “Cijepljenje/vakcinacija – grupa za sve one koji imaju pitanja i nedoumice“.

Koristili smo termin “autizam”, iako je pravilan termin “poremećaji iz autističnog spektra”, jer je i sama majka koristila taj termin te zbog optimizacije naslova i teksta.

Struka kaže da se djeca sa autizmom vakcinišu i ova stanja nisu kontraindikacija za imunizaciju. Samu temu vakcinacija i autizam – da li vakcine uzrokuje autizam smo obradili ovdje, ovdje i ovdje.

Spremila: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar, Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” Quantum of Science

Foto: Amer Kapetanović