Kada vakcinišete dijete, može se desiti da vaša beba plače i da ima duže epizode iscrpljujeg plača. Naravno da vam nije i ne smije biti svejedno, jer vam vaša bebice nešto time poručuje. Šta su razlozi ovog plača, kojeg zovemo “neutješni plač” : da li je to neminovna posljedica vakcinacije, može li se spriječiti , zbog čega se dešava, ima li i drugih uzroka plača te šta možete uraditi?

Svoje iskustvo sa Vakcine.ba i na nekoliko FB grupa je podijelila Silva Karpowicz Rukavina.

Osobno sam majka djeteta koje je imalo kliničke kolike – to nisu samo tu i tamo sporadični grčići, to su grčevi koji traju duže od 3h u danu i češće od 3 dana u tjednu.

Jasna etiologija nije poznata no objašnjava se pojednostavljeno rečeno “nedovoljno zrelim crijevima” i samostalno se povuku najčešće unutar 3, rjeđe do 6mj. starosti djeteta.

Neutješni plač nakon vakcine i kolike

Na žalost dosežu vrhunac pojavnosti između 6-10 tj. starosti djeteta (iznimno mali postotak djece s plačem zbog kolika ima i fizicki problem zbog kojeg su razdražljivi, poput recimo alergije ili recimo GERBa) – što se kod nekih beba može poklopiti i s periodom prvog cijepljenja s 2 mjeseca starosti (kad dijete bude moguće uznemireno zbog cijepljenja, da se ne osjeća fit zbog moguće povišene temperature, bude razražljivije, da slabije hoće jesti ili spavati u tih 24-48h – pa se tako može dogoditi da su i u takvom stanju kolike znatno izraženije). Točan razlog nije razjašnjen, no radi se o nuspojavi koju valja prijaviti pedijatru.

Da li ima posljedica po razvoj?

Djeca s kolikama nemaju dugoročne niti fizičke niti neurorazvojne ili psihičke poteškoće – radi se o privremenom i samolimitirajucem stanju. Imam iznimno puno empatije i razumijevanja za roditelje koji se nose s djecom koja imaju problem s kliničkim kolikama – jer sam im bila u koži i nanosila sam se za dva života tih mjeseci.

Djeca dojenačke dobi ne znaju pokazati što je točno problem, te za sve reagiraju plačem kao osnovnim vidom komunikacije prema roditelju. Djecu može boliti mjesto uboda, može ih boliti ako roditelj nehotično to mjesto stisne kad nosi dijete da ga tješi, može biti u preuskoj odjeci zbog koje je lokalni otok stalno pritisnut… i oko toga mozemo nešto učiniti – staviti hladni oblog, dati paracetamol, paziti kako dijete nosimo i da je u ugodnoj komotnoj odjeci.

Iznimno rijetko se može dogoditi da osoba zbog samog uboda ima problem boli zbog nehotičnog dodira ili ostete živca. No djecu se inokulira intramuskularno u veliki mišić bedra upravo da se apsolutno minimiziraju rizik od ovakvih scenarija.

Više o načinima davanja vakcina te kako se koja vakcina daje, pročitajte ovdje.

Više o kolikama kod beba

Šta učiniti ako beba ima grčeve?

Premda ovo nije vezano direktno za vakcine, smatramo da je korisno da ostatak Silvinog iskustva prenesemo jer vam možda može koristiti.

Kolike ili grčevi u novorođenčadi se najčešće pojavljuju nakon čišćenja mekonijske stolice (mekonij – prva stolica novoroćenčeta), oko tjedan dana nakon poroda, kulminiraju oko 5-6tj starosti i u prosijeku samostalno prestanu s oko 3 mjeseca starosti, rjeđe traju do 6mjeseci. Klinička slika kod koje dijete ima grceve duže od 3 sata u danu i češće od 3 dana u tjednu – nazivamo kliničke kolike.

Pojavnost grčeva

Neutješni plač može biti izazvan i drugim uzrocima osim vakcinacije. Recimo, ako dijete ima kolike. Djecu s kliničkim kolikama ne treba miješati sa sporadičnim i kratkoročnim problemom grčića – isto kao sto ne miješamo trudnice kojima je povraćanje kratkoročno zlo, naspram trudnica koje nekontrolirano povraćaju kroz cijelu trudnoću. Prosječno gledano svako 4. dijete se muči s grčićima. Ovisno o populaciji između 10-40% djece se muči s kliničkim kolikama. Češće su grčevi pred kraj dana intenzivniji no ujutro. Jednako muče i djevojčice i dječake.

Tretman kolika

Ne koriste se lijekovi, pošto je podloga problema zapravo u nedovoljno zrelim crijevima djeteta (iako točan razlog nije u potpunosti razjašnjen). Mogu se koristiti suplementi poput probiotika, tvari koje vezu višak zraka, te biljni preparati (većinom bazirani na kimu i komoraču).

Kolike i adaptirana prehrana (formule)

Pomoći (ne nužno i ukloniti u potpunosti problem) može prelazak na anti-colic ili AC tip formule adaptiranog mlijeka u konzultaciji s pedijatrom. Također u neke djece mogu pomoći hipoalergene opcije ili HA tip formule. Hidrolizirane opcije su se pokazale boljima od opcija baziranih na soji u smanjenju problema, kao i od opcija bez laktoze. Isto vrijedi za bočice i sisače koji smanjuju mogućnost da se dijete naguta zraka.

Kod djece s grčevima ili kliničkim kolikama najvažnije je zadržati hladnu glavu i mirnu ruku!

Trikovi koji pomažu: – masaža trbuha – grijanje trbuha (termoforom ili jastukom s košticama trešanja) – vožnja bicikla u zraku nogicama – položaj skvrčenih koljena (tzv. položaj za kakanje) – nositi dijete na podlaktici (tzv avioncic) – boravak na trbuhu za vrijeme budnosti – dobro podrignuti dijete (nositi uspravno i do 10min dok višak zraka ne izađe) – šetnja u kolicima na friškom zraku po obroku, vožnja u automobilu i nosiljke – white-noise (feniranje, šum TVa, usisavač) – veći razmak između obroka (da se neprovareno ne miješa s novim mlijekom).

Osim toga možete probati: – kim (staviti kim u zrnu dok se voda temperira, izvaditi kim i u toj vodi napraviti AD) i komorač (direktno ili indirektno kod majki koje i doje, ako se odlucite dati čaj ne više od 0,5dcl u 24h) – lijekovi za vezanje zraka – probiotici (u umjerenoj količini) – majke koje doje mogu smanjiti potencijalne alergene u svojoj prehrani, piti čaj kima/komorača.

Potpora u obitelji

Tražite pomoć rodbine i prijatelja da pomognu nositi i pomoći djetetu, da se vi možete mentalno i fizicki odmoriti. Kliničke kolike u djeteta su vrlo često povezane s većom učestalosti izmorenosti, iritabilnosti i anksioznosti u oba roditelja, kao i češćom postporođajnom depresijom u majki.

Na žalost, djeca s kolikama češće posjećuju liječnike, do 4x češćee im se rade testovi (iako manje od 5% djece ima fizicki medicinski problem zbog kojih placu), te češće bivaju na ADu.

Nikad ne tresti bebu! Ako osjećate da više ne možete – ostavite dijete na sigurnom u krevetiću i izađite iz sobe da se smirite i imate priliku duboko udahnuti i smisliti plan sto od trikova probati. Ako usred noći ništa ne pomaze smiriti bebu – izađite s njom na friški zrak na balkon – takva kratka promjena ih zna momentalno resetirati i utišati. Ne brinite, susjedi se neće buniti!

Alternativne metode poput namještanja vratnih kralježaka kao mjeru kiropraktike za neutješni plač, ali i ostale probleme ne preporučujemo, jer dokaza da djeluju nema. Na žalost zabilježeni su i smrtni slučajevi novorodencadi zbog ovakve prakse, stoga oprez!

Beba će vjerovatno plakati nakon vakcinacije a moguće je i da se dogoditi taj dugotrajni neutješni plač, ali vakcine nisu glavni krivac za to. Radi se o stresu, vjerovatno bolu usljed uboda. Nakon vakcinacije može doći i do oticanja mjesta na kojem je data vakcina, pojave crvenila i otvrdnuća, što bebi i malom djetetu smeta. Kako da pomognete djetetu koje ima taj otok saznajte ovdje, a kako da umirite bebu i malo dijete na vakcinaciji pročitajte ovdje.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.