Roditelji djece kod koje se javio atopijski dermatitis često su u nedoumici kada dođe vrijeme vakcina. O tome da li je atopijski dermatitis kontraindikacija za vakcinaciju već smo pitali pedijatra i tekst možete naći na linku ovdje, ali roditelji nam često traže i iskustva drugih s ovim problemom.

Treba znati da AD nije kontraindikacija, ali i možda ipak trebalo pričekati s vakcinacijom, ako je osip jako raširen. Naime, tada je dijete sigurno nervozno, usljed osipa, a sama terapija atopijskog dermatitisa podrazumijeva i upotrebu kortikosteroida, koji utišavaju imuni odgovor, što znači da to slabi i djelovanje vakcine i stvaranje odgovarajućih titara zaštitnih antitijela.

Međutim, nije ni svaka terapija kortikosteroidima kontraindikacija za vakcinaciju – da li će se vakcina odgoditi ovisi i o samoj terapiji i količini kortikosteroida koji se daju. Dakle, svakako pedijatar koji prati dijete s atopijskim treba dati upute i za vakcinaciju. Ako imate ovaj problem, pitajte ljekara kako postupiti – odgoditi ili ne. Čak i ako bude potrebno da odgodite, nemojte zaboraviti da dijete odvedete na vakcinaciju kada se problem smiri.

U grupi Cijepljenje/vakcinacija-grupa za sve koji imaju pitanja i nedoumice, kontaktirali smo Patriciju Vuicu, čija je kćerkica imala ovaj problem, da nam prenese svoje iskustvo. Ako niste do sada, a imate pitanja o vakcinaciji i tražite iskustva drugih, preporučujemo da se učlanite u ovu grupu. Evo šta nam odgovara Patricia:

Nas je pedijatrica upozorila da bi se atopijski mogao pogoršati malo nakon cjepiva, ali nije. Sve je prošlo ok. Atopijski joj se povukao evo već godinu dana čista koža. Uvođenjem dohrane sa 6mj. reagirala je na jabuku. Krenuo je atopijski dermatitis. Oko usta i na pregibima koljena i ruku, pelensko područje isto. Radili smo alergijske testove i bila je alergična na pelud (ja sam isto), desila se unakrsna reakcija. Pa je neke sorte jabuke mogla jesti neke ne. Cijepili smo se uredno i nikad nikakve reakcije kad bi se cijepila.

Mazala sam je Tridermom, ona sadrži kortikosteroide. Bila je na ventolinu tj. salbutamolu, ali nije nam rečeno odgađati. Dobila sam da na svoju procjenu dajem kući. Jedino ne bih davala cjepivo naravno na bronhitis ili laringitis. Ali nismo ništa odgađali.

Spremila: Jelena Kalinić, biolog, naučni novinar, Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” Quantum of Science

Foto: privatne fotografije Patricije Vuica