Ponekad je potrebno primijeniti kortikosteroidnu terapiju da bi se izliječilo neko stanje. Kortikosteroidi su lijekovi koji se daju lokalno ili oralno, a suzbijaju upalu. Veoma su jaki, imaju nuspojava i zato ih se izbjegava davati duže. No, nekada su neophodni. Šta ako je vaše dijete – ili vi – primalo nedavno koritikosteroidnu terapiju, a red je na vakcinu?

Kako djeluju kortikosteroidi?

Kortikosteroidi djeluju tako što što suzbijaju upalu, zapravo vrše supresiju imunog odgovora, a kada su prisutni polipi, što nije rijetkost kod djece, brzo smanjuju veličinu polipa, a time i simptome. Štetna dejstva kortikosteroida mogu uključivati nesanicu, promjene raspoloženja i probavne tegobe (izvor Cochrane). Kada se daju duže vrijeme, ili kao mnogo ponovljenih kratkih terapija, može se razviti i osteoporoza (krhke kosti). Primjer kortikosteroidnog lijeka je Nasonex, čija je aktivna tvar kortikosteroid mometazonfuroat, a vrlo česta je i primjena kortizona u različitim oblicima.

Da li vakcinisati nakon nedavne terapije kortikosteroidima?

Kortikosteroidi smanjuju imuni odgovor, i kada je u pitanju vakcinacija, ne radi se o nupojavama, nego o tome da tijelo neće biti u stanju razviti adekvatne i dobre titre antitijela, tj. zaštitu. Stoga je bolje pričekati nakon terapije kortikosteroidima na davanje vakcina. Obavezno recite pedijatru/pedijatrici da je dijete nedavno bilo na ovoj terapiji, ukoliko isti pedijatar nije vodio dijete u toku terapije. Kortikosteroidi se primjenjuju i kod astme, ali nikad dugotrajno.

Žive atenuirane vakcine se uglavnom ne preporučuju pacijentima koji kortikosteroide uzimaju oralno, intramuskularno ili intravenskim putem. Američko odjeljenje za zdravstvo smatra da to vrijedi za pacijente koji su primali više od 20 mg prednizona na dan duže od 14 dana. Zbog toga se preporučuje pričekati nekoliko sedmica nakon terapije kortikosteroidima prije davanja atenuirane vakcine.

Inaktivne ili rekombinantne vakcine se mogu sigurno koristiti kod bolesnika liječenih kortikosteroidima. Ovi pacijenti mogu i trebali bi biti na odgovarajući način vakcinisani protiv gripe i pneumokoka.

Još jednom – ovdje nije u pitanju štetnost vakcinacije nakon terapija kortikosteroidima, nego je bolje pričekati da se organizam oporavi od štetnog dejstva samih kortikosteroida na imuni sistem, pa onda raditi imunizaciju.

Još specifičnih pitanja o vakcinama i odgovora stručnjaka pročitajte ovdje.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” i blog Quantum of Science. Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.