Izvor: Pixabay, https://www.healthline.com/health/why-people-dont-get-vaccines#6

U sastav vakcina ulaze i fosfati. Nekima je prva asocijacija na fosfate to da su nekad i neki fosfatni sastojci deterdženata ili sintetičkih gnojiva. Zato tumače da “sastojci deterdženata/gnojiva ulaze u sastav vakcina”. Međutim, dobro poznavanje hemije znači i da razumijemo za šta se sve različiti fosfati koriste i gdje ih ima u organizmu te kakvu funkciju vrše.

Fosfati su svi oni spojevi koji su soli fosfatne kiseline i nekog metala. Recimo kalcijuma, natrijuma, kalijuma.

Fosfati su normalni i neophodni sastojak ljudskog organizma, učestvuju u nizu fizioloških procesa, kao što je stvaranje  ATP-a, “energetske monete” organizma te stvaranju nukleinskih kiselina, ali još nekih molekula u tijelu Između 3 i 5mg fosfata imamo u decilitru krvi.  Fosfati u malim količinama u vakcinama služe kao puferi (eng. “buffers”), tvari koji omogućuju stabilnu pH vrijednost (kiselost/baznost) sadržaja vakcine(šta je pH vrijednost pogledajte u animiranom videu ovdje,).

Fosfati: puferi u vakcinama

Normalna pH vrijednost ljudske krvi, primjerice, varira između 7.35 i 7.45. Puferi prisutni u krvi regulišu ovu vrijednost i održavaju je optimalnom, kao i čitav niz drugih mehanizama. Međutim, potrebno je održavati i optimalnu pH vrijednost i za viruse u vakcinama. Tu na scenu stupaju pufer i fofati u sastavu vakcina. Virusi i bakterije moraju se održavati na pravoj pH  i koristi se niz različitih proizvoda u vrlo malim količinama kako bi se održala ravnoteža pH tokom proizvodnje vakcina.

Primjerice, u vakcini protiv hepatitisa B nalazi se manje od 2mg fosfata, a količine manje od toga nalaze se u drugim vakcinama. Ljudi pretraživanjem na Googleu nađu kako su fosfati tenzidi, deterdženti, te kako su tenzidi opasni po sluznice i iritiraju. Fosfatni tenzidi (deterdženti) nemaju veze s fosfatima u vakcinama koji su identični fosfatima u krvi. Fosfatni tenzidi su tzv. alkil-fosfati i njih nitko ne koristi niti u gelovima za tuširanje, a kamoli u vakcinama.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.