Prenosimo iskustva roditelja sa vakcinacijom. Daliborka Šeatović je nastavnica engleskog iz Nove Topole u blizini Banjaluke. Pitali smo je šta misli o vakcinacije, da li je vakcinisama svoje dijete po kalendaru i zašto ona misli da trebamo vakcinisati i djecu i sebe.

“Vakcinisati se trebamo jer na taj način štitimo sebe i druge od zaraznih bolesti koje mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i potencijalno su smrtonosne. To je najefikasnija preventabilna mjera za očuvanje opšteg zdravlja. Iz istog razloga i djecu treba vakcinisati, naročito jer se često kreću u kolektivima.”, govori Daliborka.

“Protivnici imunizacije ponavljaju naslove sa opskurnih web sajtova i ignorišu uglavnom sve što ima veze sa zdravim razumom u vezi sa temom. Pri ličnim susretima sa takvim osobama uglavnom kažem da mi se jave kad budu spremni da dokažu teoriju o „bezazlenosti“ preventabilnih bolesti tako što će se dobrovoljno zaraziti bjesnilom i odbiti vakcinaciju protiv njega.”, nastavlja Daliborka.

Komplikacije i nuspojave

Vezano za komplikacije i nuspojave, Daliborka kaže kako nije imala nikakva negativna iskustva sa vakcinama, ali jeste imala negativno iskustvo sa malim boginjama (morbili, ospice), jer je kao dijete provela 2 mjeseca u bolnici zbog komplikacija pošto je inficirana prije termina za vakcinaciju. “Moje dijete je do sad primilo sve vakcine i nikakvih neželjenih reakcija nije bilo, osim crvenila i manjeg otoka na koji sam stavljala obloge, po preporuci ljekara.”, rekla nam je Daliborka.

Iskustva roditelja sa dezinformacijama o vakcinama

“Nažalost, procenat vakcinisanih pada jer je narod masovno neuk, ne razvija se kritičko razmišljanje i lako se podliježe manipulacijama bilo koje vrste,pa tako i onima šarlatana, pogotovo u vrijeme kad zbog stanja u državi pada ugled medicine. Kad se tome doda pravo svakoga da se pojavljuje u medijima i priča šta mu padne na pamet, medijske ličnosti koje na taj način dižu sopstvenu popularnost i „sigurno tu nešto ima“ mentalitet, stvoreno je jedno potpuno plodno tlo za stanje u kakvom se sad nalazimo kad je u pitanju održavanje kolektivnog imuniteta.”, rekla je Daliborka i iznijela svoje razmišljanje zašto ponekad dezinformacije o vakcinama puste korijene.

“Roditelje se plaši najčešće tako što se prenose neke poluistine ili neistine, što od sebe, što od drugih, preko raznih društvenih mreža, tipa priča o djeci „oštećenoj vakcinama“ – bilo da su u pitanju neke autoimune ili genetičke bolesti, stanja autizma, pa čak i hiperaktivnost djece, strabizam, skolioza ili bilo koja bolest ili stanje, i pripisuju se vakcinaciji. Oni koji plasiraju takve priče, nerijetko uzimaju slike bolesne djece sa interneta i onda sami ispod nje izmisle neku priču, udarajući tako na emocije roditelja i stvaraju strah za njihovu sopstvenu djecu.” rekla nam je Daliborka za kraj.

Na ovoj stranici imamo još objavljeno još iskustava roditelja vezano za vakcinaciju njihove djece. Probajte u pretraživač stranice ukucati “iskustva”.