Da li su terapija antibioticima i vakcinacija međusobno isključive?

“Čula sam da djeca koja uzimaju antibiotike kao terapiju za neku bolest – poput infekcije uha – ne bi smjela istovremeno primiti vakcinu i da se mora pričekati neko vrijeme da se vakciniše? Je li to istina?” -anonimni roditelj.

Terapija antibioticima i vakcinacija u slučaju blagih infekcija

Obično ne. Za većinu djece, uzimanje antibiotika kao terapije za neku blagu bolest (poput infekcije uha) ne bi trebalo da im onemogućuje vakcinaciju po kalendaru. Antibiotici ne interferiraju sa sastojcima vakcina niti izazivaju lošiju reakciju kod djeteta koje je upravo vakcinisano, kao što je to slučaj sa kortikosteroidima, koji smanjuju imuni odgovor.

Vakcinacija ne pogoršava blagu bolest i ne preopterećuje dječiji imuni sistem. Dijete može primiti vakcinu ako šmrca, ima blagu diareju (osim u slučaju oralne vakcine protiv dječije paralize) ili ima blagu upalu, recimo, upalu uha (izvor: CDC).

Uzimanje antibiotika u slučaju težih infekcija i vakcinacija

Djeca koja uzimaju antibiotike za umjerenu ili tešku bolest ne smiju se vakcinisati dok se ne oporave od ove bolesti – ali to se odnosi na svu bolesnu djecu, ne samo na onu koja uzimaju antibiotike. Recimo, nećemo vakcinisati dijete koje ima febrilno stanje. To je zato što je teško shvatiti jesu li simptomi poput vrućice nakon vakcinacije nuspojava vakcinacije ili zbog same bolesti. Čim se dijete osjeća bolje, čak i ako uzima antibiotike, vakcina se može i treba dati.

Na pedijatru je zadnja – da procijeni da li djetetu dati vakcinu ili ne ako je na antibioticima. Generalno, akutni infekt je stanje kod kojeg se čeka da prođe da bi se primila vakcina. Neke akutne infekcije se tretiraju antibioticima, ali ne sve.

Ako ste zabrinuti za zdravlje svog djeteta i sigurnost vakcina, razgovarajte sa pedijatrom ili drugom osobom koja daje vakcinu.

Jedina vakcina na koju treba pričekati nakon terapije antibioticima je vakcina protiv trbušnog tifusa. Ali, ova vakcina se ne daje djeci, niti odraslim u našem regionu. Ona se daje samo ako putujete u krajeve gdje ove bolesti ima.

Ukoliko je vađe dijete primilo vakcinu, a onda se javila potreba za terapijom antibioticima iz nekog razloga, to nije problem – nema razloga odgađati terapiju antibioticima ako je neophodna zbog već primljene vakcine.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” i blog Quantum of Science. Fopto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.