Da li su antibiotici i vakcine sigurna i dobra kombinacija, već smo odgovorili – ostaci nekih vrsta antibiotika, poput neomicina postoje u nekim vakcinama i to nije problematično. Također, ako je osoba bila na terapiji antibioticima, a treba se vakcinisati, nema problema jer antibiotici ne umanjuju imunološki odgovor kako to čine, recimo kortikosteriodi.

Također, vakcine se mogu primiti i dok se piju antibiotici, pod uslovom da se ne radi o nekoj teškoj akutnoj upali s temperaturom. Svakako važi da pod tim uslovima ne vakcinišemo dijete, čekamo da se temperatura smanji i infekt prođe.

Uz neke vakcine, poput Ana-te (protiv tetanusa) nakon povrede, svakako ćete dobiti antibiotik, kako bi se spriječila sepsa.

Međutim, još je jedna situacija koju nismo razmotrili – šta ako je recimo dijete primilo vakcinu, pogotovo atenuiranu (kakva je MMR, ona s godinu dana i što se ponavlja pred polazak u školu), a onda je iz nekog razloga dobilo da pije antibiotike? Recimo, u situaciji da je dijete imalo problem sa zubom pa je terapija uključivala antibiotike, a tek je primilo vakcinu?

Roditelji se boje da će antibiotik umanjiti dejstvo vakcine, ali nema razloga za brigu. Nemojte odlučiti da se ne prima antibiotik. Djetetu dajte probiotike, da lakše podnese terapiju antibioticima i to je to.

Imajte na umu da djeca koja su vakcinisana protiv bakterija koje izazivaju česte upale ( kakv je Streptococcus) ili nekih virusa (rota) imaju manje potrebe za antibioticima. Bilo bi dobro stoga djecu vakcinisati još bar pneumokoknom vakcinom, koja nije u obaveznom programu, kako bi ste dijete poštedili nekih infekcija i terapije antibioticima.

O antibioticima i vakcinama možete pročitati još u ovoj brošuri CDC-a