Ono što se primjećuje jeste da je broj djece koja pate od astme u posljednje vrijeme nešto veći. Zato je vrlo lako povezati sve oblike modernog života s ovim povećanjem. Mogli bi smo povezati i gledanje TV sa tim. Neko će reći da je to povezano sa vakcinama, jer se sada daje više vakcina i više doza vakcina nego prije 30-40 godina, a da djeca nisu patila od astme prije 100 godina jer nije bilo vakcina. Dakle, da li vakcine mogu izazvati astmu?

Zapravo, postoje studije koje povezuju naš, moderni način života, naročito životu  gradovima, sa povećanjem broja slučajeva astme. Međutim, u tim radovima je pokazano kako djeca koja su izložena seoskom životu, naročito ako imaju doticaja sa domaćim životinjama i štalama – imaju manji rizik obolijevanja od astme. Zagađenje zraka, gradska sredina, nestupanje u doticaj sa nekim antigenima, poput onih koje možemo „pokupiti“ u susretu sa domaćim životinjama – sve su to faktori koji su doveli do ovakve situacije sa astmom.

Da li je astma povezana sa vakcinacijom?

A vakcine i astma?

Neke starije studije cjelostanične (whole cell) vakcine protiv pertusisa (veliki kašalj, hripavac) su podržale tezu o povezanosti ove vakcine sa razvojem astme. Međutim, stanimo sad.

Kao prvo, danas se cjelostanična vakcina protiv pertusisa ne daje, nego se daje acelularna vakcina protiv pertusisa kao komponenta polivalentnih vakcina (DTP, DTaP-IPV-HiB ili DTaP-IPV-HiB-Hep B). Kao drugo, urađene su kliničke studije, i opsežne longitudinalne studije, koje nisu pokazale ovu povezanost[1][2] cjelostanične vakcine protiv pertusisa i razvoja astme.

Šta je sa ostalim vakcinama?

Ovo se odnosilo samo na vakcinu protiv pertusisa, ali sigurno se pitate šta je sa ostalim vakcinama – protiv difterije, polia, morbila, rubeole, zaušnjaka? Da li ove vakcine mogu izazvati astmu?

2002. godine je urađena studija na grupi od 165 000 djece u kojoj nije utvrđeno da vakcine protiv difterije, tetanusa, (cjelostanična) protiv pertusisa, morbila, rubeole i zaušnjake te oralna vakcina protiv polia imaju veze sa povećanjem rizika dobijanja astme.[3] U istoj studiji je utvrđena veoma slaba asocijacija rizika dobijanja astme i vakcine protiv Hib i hepatitisa B, ali to autori objašnjavaju postojanjem informacijske pristranosti i još nekim mehanizmima.

Zapravo, u jednoj velikoj finskoj studiji, dokazano je suprotno – da prebolijevanje morbila povećava rizik od atopijskih bolesti[4]. Zaključak ove studije glasi: „U ovoj velikoj nacionalnoj studiji bilo je znatno više atopijske bolesti među djecom i adolescentima s anamnezom prirodne infekcije ospica u usporedbi s onima bez povijesti ospica.“

Nisu pokazane ni korelacije između vakcine protiv gripe i razvoja astme, a zapravo je djecu sa astmom preporučljivo vakcinisati protiv gripe jer se onda dešava manje astmatičnih napada u toku sezone gripe[5] i zato što su pacijenti sa astmom u većem riziku razvoja komplikacija gripe.

I za kraj, da naglasimo – astmatičnu djecu je poželjno i dobro vakcinisati, ovo nije kontraindikacija, zapravo, zaraza nekom od bolesti od kojih nas vakcine štite može pogoršati napade. BCG vakcina ima dokazano protektivno dejstvo u smanjenju rizika o pojave astme kod djece (6).

Reference i literatura

[1] Nilsson L, Kjellman NI, Bjorksten B. A randomized controlled trial of the effect of pertussis vaccines on atopic disease. Arch Pediatr Adolesc Med. 1998;152:734-738.

[2] Henderson J, North K, Griffiths M, et al. Pertussis vaccination and wheezing illnesses in young children: prospective cohort study. Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood Team. BMJ. 1999;318:1173-1176.

[3] DeStefano F, Gu D, Kramarz P, et al. Childhood vaccinations and risk of asthma. Pediatr Infect Dis J. 2002;21:498-504.

[4] Paunio M, Heinonen OP, Virtanen M, et al. Measles history and atopic diseases: a population-based cross-sectional study. JAMA. 2000;283:343-346.

[5] Kramarz P, DeStefano F, Gargiullo PM, et al. Does influenza vaccination prevent asthma exacerbations in children? J Pediatr. 2001;138:306-310.

[6] Mariam El-Zein Marie-Elise ParentAndrea BenedettiMarie-Claude Rousseau Does BCG vaccination protect against the development of childhood asthma? A systematic review and meta-analysis of epidemiological studies. Int J Epidemiol. 2010 Apr;39(2):469-86

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” i blog Quantum of Science. Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.