Jedno od pitanja koja ste nam postavili tiče se i toga da li smijete pustiti dijete da se igra nakon revakcinacije MMR/MRP vakcinom. Ili, da li smijete dozvoliti djetetu da se bavi plivanjem, fudbalom, da trči nakon ove vakcine? U kakvom su odnosu vakcine i fizički napor te fizičke aktivnosti djece?

Vakcine i fizički napor: riječ pedijatra

Naime, vakcine koje se daju prije ove, poput BCG, Pentaxim, prve doze MMR, HepB vakcine, daju se dok su djeca još sasvim mala i nisu toliko fizički aktivna, pa tu nema dileme. Ali djeca koja se revakcinišu sa MMR imaju oko 6 godina i fizički su vrlo aktivna. Pitali smo našeg dragog dr. Lutvu Sporiševića, specijalistu pedijatrije pri JUDZ KS o ovome. Evo šta je rekao:

“Nema razloga da se dijete  nakon primljene MPR vakcine i revakcine ne vrati uobičajenim aktivnostima. Dijete nakon primljene MPR vakcine i revakcine može prakticirati ranije aktivnosti uključujući plivanje, trčanje, igru… “

Čak postoje i istraživanja da je sportska aktivnost pogodna za razvoj dobrih titara antitijela. Naime, nakon fizičke – sportske aktivnosti, ljudi bolje spavaju, a san obnavlja organizam i potpomaže stvaranje antitijela. Više o tome možete pročitati ovdje.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science. Foto: Amer Kapetanović.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.