Neutropenija i vakcinacija su još jedno pitanje koje ste nam postavljali. Neutropenija je smanjen broj jednog tipa stanica bijele krvne loze – neutrofila, izuzetno značajnih za imunološki odgovor. Neutrofili spadaju u granulirane leukocite i čine 50-70% ukupnog broja stanica bijele krvne loze u krvi. Napadaju strana tijela u organizmu i zapravo su neka vrsta “policajaca” našeg tijela. Šta ako je djetetu dijagnostifikovana blaga autoimuna neutropenija, a treba primiti vakcinu MMR/MPR vakcinu? Da li se takva djeca vakcinišu normalno tom vakcinom?

Da li vakcinisati dijete koje ima neutropeniju?

Pošto se ovdje radi o vakcini koja sadrži umrtvljene, ali žive uzročnika bolesti, roditelji se boje da djeca koja imaju smanjen broj neutrofila neće dobro reagovati na ovu vakcinu ili da je neutropenija kontraindikacija za vakcinaciju ovom vakcinom. Šta stručnjaci iz oblasti pedijatrije kažu po ovom pitanju?

Opet smo se obratili dr. Lutvi Sporiševiću, specijalisti pedijatrije iz JUDZ KS.

“Primarna autoimuna neutropenija je bolest karakterizirana stvaranjem antitijela na  antigene  membrane  neutrofilnih granulocita dovodeći do njihovog razaranja.”, objasno nam je dr. Sporišević.

Usljed toga apsolutni broj neutrofilnih granulocita je <1,5×109/L, a  sniženje apsolutnog  broja neutrofilnih granulocita povezano je s težinom bolesti, odnosno intenzitetom bakterijskih infekcija. Bolest uglavnom ima benigan tok i javlja se spontani oporavak.

U ovom slučaju – blage autoimune neutropenije u kojoj se očekuje spontani oporavak,  medicinski opravdane kontraindikacije za vakcinaciju nema. Ako je biohemijski nalaz kompletne krvne slike, apsolutnog broja granulocita uredan, ako su imunoglobulini uredni,  ne bi trebalo biti problema da dijete primi MMR/MRP vakcinu.

“Nadležni pedijatar ima najbolji uvid u navedeno te trebate uvažiti njegovo mišljenje.”, dodao je još dr. Sporišević.

Priredila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science. Foto: Amer Kapetanović.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.