Da li je nedovoljno napredovanje u tjelesnoj masi i praćenje kod gastroenterologa kontraindikacija za vakcinisanje, posebno za MPR/MMR, odnosno postoji li minimalna donja granica kilaže da se primi vakcina?

Ponekad bebe ne napredaju dobro u kilaži, naročito ako se radi o blizancima i nedonoščadi. Čak nam se obratila mama blizanaca rođenih sa manjom tjelesnom masom, koji su poslije sasvim lijepo napredovali, jer nije bila sigurna da li njena djeca mogu primiti MMR vakcinu.

Opet smo se obratili specijalisti pedijatrije, dr. Lutvi Sporoševiću iz Javne ustanove Dom zdravlja Kanton Sarajevo (JUDZ KS).

“Nedovoljno napredovanje djeteta u tjelesnoj masi nije medicinski stvarna kontraindikacija za vakcinaciju djeteta, tj. nenapredovanje djeteta u tjelesnoj masi  nije kontraindikacija za  vakcinaciju”, rekao nam je dr. Sporišević.

Ako je dijete urednog zdravstvenog stanja, te ako nadležni ljekar utvrdi da  nema medicinski opravdanih općih kontraindikacija za vakcinaciju ili posebnih kontraindikacija za određene vakcine, dijete može primiti MRP vakcinu ako i ne napreduje u tjelesnoj masi ili je i na 5. ili 10. percentili nove Standardne krivulje rasta Svjetske zdravstvene organizacije iz 2006. godine za predškolsku djecu.

Posebne kontraindikacije su: za MRP vakcinu teška alergija na neomicin, trombocitopenija bilo kada u životu ili nakon prethodne date MRP vakcine, imunodeficijencija, tumori, leukemija, primjena visokih doza kortikosteroida, zračenje i dana  transfuzija krvi i krvnih derivata u proteklih 5-11 mjeseci.

Kod prerano rođenih beba (nedonoščadi) molimo da se posavjetujete sa nadležnim ljekarom o vakcinaciji.

Priredila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.