Da li je nedovoljno napredovanje u tjelesnoj masi i praćenje kod gastroenterologa te nedonesenost kontraindikacija za vakcinisanje, posebno za MPR/MMR? Postoji li minimalna donja granica kilaže da se primi vakcina? Ako je dijete nedonošče smije li primiti vakcinu?

Ponekad bebe ne napredaju dobro u kilaži, naročito ako se radi o blizancima i djeci koja su nedonošče. Čak nam se obratila mama blizanaca rođenih sa manjom tjelesnom masom, koji su poslije sasvim lijepo napredovali, jer nije bila sigurna da li njena djeca mogu primiti MMR vakcinu.

Opet smo se obratili specijalisti pedijatrije, dr. Lutvi Sporoševiću iz Javne ustanove Dom zdravlja Kanton Sarajevo (JUDZ KS).

“Nedovoljno napredovanje djeteta u tjelesnoj masi nije medicinski stvarna kontraindikacija za vakcinaciju djeteta, tj. nenapredovanje djeteta u tjelesnoj masi  nije kontraindikacija za  vakcinaciju”, rekao nam je dr. Sporišević.

Ako je dijete urednog zdravstvenog stanja, te ako nadležni ljekar utvrdi da  nema medicinski opravdanih općih kontraindikacija za vakcinaciju ili posebnih kontraindikacija za određene vakcine, dijete može primiti MRP vakcinu ako i ne napreduje u tjelesnoj masi ili je i na 5. ili 10. percentili nove Standardne krivulje rasta Svjetske zdravstvene organizacije iz 2006. godine za predškolsku djecu.

Posebne kontraindikacije

Posebne kontraindikacije su: za MRP vakcinu teška alergija na neomicin, trombocitopenija bilo kada u životu ili nakon prethodne date MRP vakcine, imunodeficijencija, tumori, leukemija, primjena visokih doza kortikosteroida, zračenje i dana  transfuzija krvi i krvnih derivata u proteklih 5-11 mjeseci.

Kod prerano rođenih beba (nedonoščadi) molimo da se posavjetujete sa nadležnim ljekarom o vakcinaciji. Općenito važi samo za HepB vakcinu koja se daje na rođenju da minimalna težina (masa) djeteta ne smije biti niža od 2.5kg. Za BCG vakcinu. koja se također daje na rođenju, nema ta granica i prematursi je primaju. Više o vakcinaciji prijevremeno rođene djece pročitajte u našem članku koji možete naći klikom ovdje.

Priredila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science, posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Shortrunner u izboru za European Science journalist of the year.

Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.