Citomegalovirus i vakcinacija: da li djeca koja su nedavno imala infekciju uzrokovanu citomegalovirusom mogu da se vakcinišu prema kalendaru?

Šta je citomegalovirus

Citomegalovirus (CMV) je jedan široko rasprostrajeni beta-herpes virus, koji može izazvati infekcije bilo kad u životu i u bilo koje godišnje doba. Citomegalovirus je naziv složen od tri riječi: cyto što na grčkom znači stanica, megalo – veliko i virus. Ovo ime dobro opisuje tipičan izgled ćelije zaražene ovim virusom: one su velike i zaokružene.

Infekcije obično prolaze bez nekih većih simptoma, a virus nakon zaraze ostaje u organizmu u neaktivnom obliku, poput virusa herpesa zoster. Međutim, kod imunokompromitovanih osoba, posebno SIDA/AIDS pacijenata te ukoliko dođe do infekcija u trudnoći, virus može dovesti do komplikacija.

Iz perspektive javnog zdravstva, najvažnije medicinski utjecaj CMV-a je šteta koju ovaj viros nanosi plodu kada se infekcija se događa u materici tj. kod prenatalnih infekcija. Može doći do spontanog pobačaja ili do mrtvorođenosti, ali može uzrokovati kongenitalnu bolest s teškim posljedicama.

Dosta žena u reproduktivnoj dobi je u nekom trenutku bilo zaraženo i ima antitijela na CMV, čime se razvija djelomičan imunitet na ponovnu infekciju. Ipak, zaštita koju on pruža nije potpuna, tako da je s novom infekcijom moguće ponovno aktiviranje postojećeg virusa ili zaraza nekim drugim sojem CMV virusa. Najveći rizik od infekcije citomegalovirusom imaju trudnice s djecom koja pohađaju vrtić, zato što se kod manje djece virus zadržava u tijelu oko 18 mjeseci.

Još uvijek ne postoji vakcina protiv CMV, ali se nadamo da će se razviti. Kako bi se najbolje zaštitili trudnica i dijete tj. odredile mjere praćenja trudnoće i spriječili loši ishodi, trudnicama se savjetuje (po indikaciji, na uputu ljekara koji vodi trudnoću) da urade TORCH test na nekoliko patogena koji mogu utjecati na plod. TORCH je akronim od početnih slova tih patogena: T- toksoplazmoza, R- rubeola, C- cytomegalovirus (CMV), H- herpes simplex virus (HSV).

Moguće je čak raditi i test na samo neki od ovih patogena.

Moje dijete je imalo infekciju citomegalovirusom – da li može primiti vakcinu?

“Ako dijete nije imunokompromitirano ili je prematurno, CMV infekcija nema nikakvih simptoma. Postoje studije koje kažu da se do 30% djece i zarazi sa CMV om tijekom dojenja od majke. Tako da je postotak postnatalne infekcije svugdje, osobito u područjima velike seroprevalencije kao naše, zapravo velik. Što nas dovodi do odgovora da treba cjepiti normalno po rasporedu”, odgovora nam pedijatar Borko Rajič.

Borko Rajič je bio koautor rada upravo na temu IgG serovalencija na CMV objavljenog 2020. u The Pediatric Infectious Disease Journal pod naslovom “Cytomegalovirus Seroprevalence and Birth Prevalence of Congenital CMV Infection in Bosnia and Herzegovina” (1) u kojem je pokazano da je IgG seroprevalencija na CMV u BiH visoka i iznosi 81.4%.

Dakle, nakon prebolovane konstatovane infekcije s CMV-om, dijete se vakciniše prema rasporedu, nema potrebe za odlaganjem.

Reference:

  1. Arapović et al (2020). “Cytomegalovirus Seroprevalence and Birth Prevalence of Congenital CMV Infection in Bosnia and HerzegovinaThe Pediatric Infectious Disease Journal. Feb;39(2):140-144.