Kako se radi nadoknada propuštenih vakcina ukoliko dijete nije primilo neku vakcinu – što zbog bolesti, što zbog straha i šta je najbolje uraditi?

Zamolili smo da nam nešto o ovom problemu kaže dr. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatrije iz JUDZ KS.

U praktičnom radu, ljekari se često susreću s problemom nekompletnog vakcinalnog statusa djeca. Neka djeca iz opravdanih ili neporavdanih razloga nisu pravovremeno vakcinisana u skladu sa važećim kalendarom vakcinacije. U tim slučajevima primjenjuje se Protokol  nadoknade propuštenih vakcina. “U skladu s navedenim, kao što preporučuju relevantne  stručne smjernice,  može se dati istovremeno dati više različitih vakcina (npr. MRP + IPV-DTaP-HiB + HBV) u  jednoj posjeti, ako dijete znatno kasni s realizacijom nacionalnog kalendara imunizacije“, objašnjava nam dr. Sporišević.     

Više o tome koje se vakcine mogu davati zajedno, pročitajte u članku na ovu temu.

O nadoknadi MMR vakcine više vidite ovdje. O tome kako se radi nadoknada vakcina u Hrvatskoj, možete pročitati u dokumentu HZJZ ovdje.

Nadležni ljekar će pregledati dijete, analizirati svu dostupnu medicinsku dokumentaciju, te ako isključi medicinski relevantne kontraindikacije,  započeće nadoknadu  propuštenih vakcina kako bi se što prije realizirao potpuni vakcinalni status djeteta.

Vakcinacija je cjeloživotna preventivna aktivnost, i dobni uzrast nikako nije ograničavajući faktor da se nastavi s propuštenim vakcinama s ciljem da se što prije nadoknade propuštene vakcine, kako bi pojedinca i cijelu populaciju zaštitili od ozbiljnih zaraznih bolesti, koje se jedino mogu spriječiti vakcinacijom.    

Nadoknada propuštenih vakcina: Pentaxim

Ako je dijete starije od 2 godine, kako da nadoknadi Pentaximu, jer se ova vakcina preporučuje samo do 2 godine?

“Pentaxim je  5-valentna vakcina koja se koristi za zaštitu  od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i invazivnih  oboljenja uzrokovanih s Haemofilusa influenzae tip b  (DTaP-IPV-Hib)”, naglašava dr. Lutvo Sporišević.

U skladu s našim nacionalnom kalendaru imunizacije  Pentaxim se daje do 2 godine života.

“Imajući da bakterija Haemophilus influenzae tip b (Hib) uzrokuje ozbiljne upale (upala pluća, epiglotisa, sepsa i upala mekih moždanica) kod djece do 5 godine života, da se ranija pojedinačna Hib vakcina mogla dati do 5. godine života te da stručna pedijatrijska društva u svijetu preporučuju da se vakcinacija protiv Hib-a  može dati do 5 godine, djetetu neće naškoditi davanje Pentaxima nakon druge godine djetetova života već će ono  imati zaštitu protiv  Haemofilusa influenzae tipa b, kao i ostalih bolesti protiv kojih štiti Pentaxim vakcina”, nastavlja dr. Sporišević.

Kod djece starije od pete godine i odraslih preporučuje se vakcinacija  protiv HiB-a ako se treba uraditi splenektomija, transplantacija koštane srži ili su oboljeli od anemije srpastih stanica.

Svakako da će se u razgovoru s nadležnim ljekarom razmotriti navedena nedoumica.  

Dr Sporišević je o ovome problemu govorio i u intervjuu koji možete pročitati ovdje.

Priredila: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science. Foto: Amer Kapetanović

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.