U malom Domu zdravlja Kalesija u Tuzlanskom kantonu sreli smo vrijedne zdravstvene radnike u odjelu za pedijatriju. Ono što je zanimljivo, u ovom malom mjestu vakcinacija djece je jako uspješna. Za to je jedna od glavnih odgovornih Sevleta Halilović, sestra u DZ Kalesija. Pitali smo je kako ona razgovara s roditeljima i kako jača povjerenje u vakcine.

“Kod nas roditelji treći dan po rođenju dolaze kod pedijatra i od tad počinje praćenje zdravstenog stanja bebe i naravno vakcinacija. Suradnja pedijatra i sestre u vakcinaciji su na visokom nivou. Prvim dolaskom roditelj se informiše o vakcinama koje dijete treba primiti u narednom periodu”, ispričala gospođa Halilović.

“Kad roditelj sa djetetom dođe u sobu za vakcinaciju uvijek pitam jeste li bili kod pedijatra, ako je odgovor potvrdan onda pričam sa roditeljima koju će dijete vakcinu primiti, o važnosti vakcine, pokušam ih ohrabriti i otkloniti loše misli o vakcini koje čuju preko društvenih mreža”, kazala je Sevleta.

Upravo je ova posvećenost roditelju, izdvajanje vremena, ljudski razgovor i ključ uspješnog pristupa i vakcinacije u ovoj opštini.

“U večini slučajeva i uspijevam. Zahvaljujući povjerenju koje roditelji imaju u mene nemam mnogo onih koji ne žele da vakcinišu djecu. Uvijek suosjećam sa roditeljima sa osmjehom na licu dočekam moju djecu. Iskustvo i povjerenje su važan faktor. Ja 29 godina radim u vakcinaciji. Lijep je osjećaj kad mi roditelj kojeg sam vakcinisala od rođenja donese svoju bebu na vakcinu”, objašnjava Sevleta Halilović.

Za kraj, njena poruka roditeljima je bila: “VAKCINIŠITE SVOJU DJECU I OSIGURAJTE IM ZDRAVU BUDUĆNOST”