HPV vakcinacija u Republici Srpskoj je počela. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) za djevojčice i dječake u dobi od 11 do 14 godina HPV vakcinom Gardasil 9 je besplatna.

Pročitajte još: Zablude o HPV vakcini.

Epidemiologinja iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dr. Jela Aćimović nam je potvrdila kako je u ovom entitetu počela HPV vakcinacija. Neki serotipovi ovog virusa izazivaju promjene na koži i sluzokoži koje mogu dovesti do raka grlića materice.

Besplatna HPV vakcina u Republici Srpskoj je obezbjeđena za djevojčice i dječake dobi 11 do 14 godina (do 15. rođendana). Počelo je u petak (31.mart 2023.) za tu dob, koja će primati vakcine u domovima zdravlja“, kazala je dr Aćimović.

Pravo na besplatnu vakcinaciju protiv HPV-a mogu iskoristiti i djeca od 13 i 14 godina. To znači da svako dijete koje se počne vakcinisati do 15. rođendana, ima pravo na besplatno primanje sljedećih doza.

Vakcinacija djece ove dobi se provodi u domovima zdravlja u okviru ambulanti za pedijatriju.

Za sve starije od te dobi, koji sami snose troškove vakcinacije, vakcinacija se obavlja u Institutu i regionalnim centrima.

Cijena jedne doze je 210 KM.

Daju se ukupno dvije doze, u skladu sa WHO uputstvom. Minimalan razmak između doza je 6 mjeseci, maksimalan razmak nije definisan, a preporučeni razmak je godinu dana. Imunokompromitirane osobe, uključujući osobe koje žive s HIV-om, trebale bi primiti tri doze vakcine, prema shemi 0, 2, 6 mjeseci”.

Pročitajte: Raskrinkali smo zablude o HPV vakcini

HPV vakcine nisu samo vakcine protiv raka grlića materice! One štite i od drugih oboljenja.

HPV vakcinacija u Republici Srpskoj se vrši vakcinom Gardasil 9

Radi se o devetovalentnoj vakcini (Gardasil 9) proizvođača Merck. Ovaj tip HPV vakcine štiti od 9 tipova humanog papiloma virusa, i zato naziv devetovalentna (nonavalentna).

GARDASIL 9 je vakcina indicirana za žene u dobi od 9 do 45 godina za prevenciju raka grlića materice, vulve, vagine, anusa, orofaringeusa (rak grla i jednjaka) i drugih karcinoma glave i vrata uzrokovanih tipovima 16, 18, 31, 33, 45 humanog papiloma virusa (HPV), 52 i 58; cervikalnih, vulvarnih, vaginalnih i analnih prekanceroznih promjena ili displastičnih lezija uzrokovanih HPV tipovima 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58; i za prevenciju genitalnih bradavica uzrokovanih HPV tipovima 6 i 11.

Vakcina nije indicirana isključivo ženama. Mogu je primiti i dječaci i muškarci, ne zaboravimo da ovo nije vakcina koja štiti “samo” od raka grlića materice nego i od niza drugih promjena koje mogu izazvati neki humani papiloma virusi. Takve su spolne bradavice u analno-genitalnoj regiji. Bradavice izazvane HPV-om se mogu javiti i drugdje na tijelu. Također, neki oblici raka grla mogu biti izazvani HPV-om. Zato je mudro da se i dječaci vakcinišu ovom vakcinom.

Još o HPV vakcinama doznajte ovdje.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

HPV vakcinacija, HPV vakcina Republika Srpska, Gardasil 9