O vakcinama često kruže neprovjerene inormacije, izmišljene stvari koje se koriste kao argumenti za plašenje. Jedna od vakcina oko koje se grade mitovi i neistine je svakako vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV). Radi se o sigurnoj vakcini, koja sprječava rak i to rak grlića materice i druge oblike kanceroznih promjena povezanih sa infekcijom humanim papiloma virusima. Ovdje je 12 najčešćih zabluda o HPV vakcinama koje trebate znati te šta su činjenice.

O ovim vakcinama smo pisali i u sljedećim člancima:

HPV vakcina

Gardasil

Gardasil 9

#1 zabluda: vakcinacija protiv HPV-a nije sigurna

ČINJENICA: HPV vakcinacija je sigurna i ne pridonosi ozbiljnim zdravstvenim problemima. Kao i svaka vakcina ili lijek, HPV vakcine (Gardasil, Gardasil 9 i Cervarix) mogu izazvati blage reakcije. Najčešći su bol ili crvenilo u ruci gdje se daje injekcija. Ostale tipične nuspojave uključuju pojavu temperature, glavobolju ili osjećaj umora, mučninu ili bolove u mišićima ili zglobovima – a sve su to privremene nuspojave. Rijetko može doći do alergijske reakcije, a pojedinci ne bi trebali primiti ove vakcine ako su alergični na bilo koju od komponenti.

Same vakcine protiv HPV-a su istraživane dugo godina (uključujući najmanje 10 godina istraživanja prije nego što se uopšte počela koristiti na ljudima). U zemljama gdje se ove vakcine primjenjuju ve godinama, gotovo da je eliminisan rak grlića materice.

#2 zabluda: vakcinacija protiv HPV-a može dovesti do neplodnosti

ČINJENICA: Tvrdnje o neplodnosti izazvanoj imunizacijom protiv HPV-a zbog “zatajenja jajnika” su anegdotske i nisu potkrijepljene istraživanjima ili kliničkim ispitivanjima. Studija iz 2018. (1) na više od 200 000 žena nije pronašla povezanost između vakcina protiv HPV-a i preranog zatajenja jajnika. Autori su u zaključku istakli sljedeće: “Nismo pronašli statistički značajan povećani rizik od POI nakon HPV, Tdap ili MenACWY cijepljenja u ovoj populacijskoj retrospektivnoj kohortnoj studiji.” Dakle, osim vakcina protiv HPV, ni meningokokna vakcina te vakcine protiv tetanusa, difterije i hripavca nisu povezane sa neplodnošću.

Studija (2) iz 2020. je pokazala kako je kod žena koje su vakcinisane protiv HPV-a rizik neplodnosti čak bio manji. “Nije bilo dokaza o povećanoj neplodnosti među ženama koje su primile vakcine protiv HPV-a. Ovi rezultati pružaju dodatne dokaze o sigurnosti vacina protiv HPV-a i trebali bi pružateljima usluga dati povjerenje u preporuku vakcinacije protiv HPV-a.”, navode autori u zaključku studije.

Zapravo, vakcina/cjepivo protiv HPV-a može pomoći u zaštiti plodnosti sprječavanjem ginekoloških problema povezanih s liječenjem raka vrata maternice. Moguće je da liječenje raka grlića maternice može dovesti do toga da žena ne može imati djecu. Također je moguće da bi liječenje predraka grlića maternice ženu moglo izložiti riziku koji bi mogao uzrokovati prijevremeni porod ili druge komplikacije.

#3 zabluda: vakcinacija protiv HPV-a nije efikasna u prevenciji raka grlića materice

ČINJENICA: U studijama koje su dovele do odobrenja vakcina protiv HPV-a, ove vakcine su pružale gotovo 100% zaštitu od dugotrajnih infekcija grlića maternice s HPV tipovima 16 i 18, plus prekanceroze koje te dugotrajne infekcije mogu izazvati. Osim toga, kliničko ispitivanje vakcina protiv HPV-a na muškarcima (3) pokazalo je da mogu spriječiti promjene ćelija u regionu anusa uzrokovane dugotrajnom infekcijom i genitalnim bradavicama.

#4 zabluda: Samo djevojčice trebaju dobiti vakcinu/cjepivo protiv HPV-a, muškarci i dječaci ga ne trebaju.

ČINJENICA: HPV pogađa i muškarce i žene. Kod muškaraca može uzrokovati genitalne bradavice, rak penisa, anusa i usne šupljine. Također se može lako prenijeti na seksualnog partnera, a da ni jedan od partnera ne zna. Bilo bi dobro da i dječaci prime ove vakcine/cjepiva.

#5 zabluda: Vakcinacija/cijepljenje protiv HPV-a potaknuće adolescente na veću seksualnu promiskuitetnost

ČINJENICA: Niti jedno istraživanje ne povezuje vakcine protiv HPV-a s povećanjem seksualne aktivnosti. Nema dokaza da je imunizacija protiv HPV-a povezana s većom seksualnom aktivnošću. Zapravo, članak (4) iz 2016. koji je pregledao studije na više od 500.000 pojedinaca otkrio je da nije došlo do povećanja seksualne aktivnosti nakon cijepljenja protiv HPV-a. Zapravo, vakcinisani sudionici studije su se upuštali u sigurnije seksualne prakse od nevakcinisanih sudionika. Također, adolescenti koji se imuniziraju nemaju više partnera nakon što postanu spolno aktivni. Studija iz 2018. (5) koja je pratila period 2003. – 2013. i u koju je bilo uključeno 298 265 djevojčica, zaključila je: “Od provedbe školskog programa cijepljenja protiv HPV-a u Britanskoj Kolumbiji, seksualno rizično ponašanje koje su prijavile adolescentice smanjilo se ili je ostalo isto. Ovi nalazi doprinose dokazima protiv bilo kakve povezanosti između cijepljenja protiv HPV-a i rizičnog seksualnog ponašanja.”

#6 zabluda: Cjepivo/vakcina protiv HPV-a ne štiti od dovoljno sojeva humanog papiloma virusa da bi je se isplatilo dobiti

Trenutna imunizacija protiv HPV-a može štititi od devet tipova HPV-a, ukoliko se imunizira s Gardasil 9 (devetovalentna vakcina). Ovih devet je povezano s više od 90 % slučajeva genitalnih bradavica, 90% slučajeva raka vrata maternice i 70% dijagnoza raka anusa. Ovo cjepivo/vakcina je vrlo efikasno u sprječavanju ove vrlo česte virusne infekcije i pomaže u prevenciji genitalnih bradavica i raka.

Jasno – postoji čak više od 150 tipova humanih papiloma virusa, ali nema potrebe vacinisati/cijepiti protiv svakog od od ovih tipova – samo protiv onih za koje je ustanovljeno da su visokorizični za stvaranje lezija, oštećenja ćelija i tkiva koja uzrokuju rak. Nisu svi humani papiloma virusi jednako rizični i jednako opasni.

#7 zabluda: HPV je neuobičajen i malo je vjerojatno da ću se zaraziti, stoga nema potrebe za vakcinacijom protiv HPV-a.

ČINJENICA: Genitalna HPV infekcija najčešća je spolno prenosiva infekcija. Toliko je uobičajena da će se gotovo svaki muškarac i žena barem jednom u životu zaraziti barem jednom vrstom HPV-a.

#8 zabluda: odrasli se ne mogu i ne smiju vakcinisati

ČINJENICA: ukoliko ste odrasla osoba, možete se vakcinisati. Jedino ne možete dobiti vakcinu besplatno jer je zavodi za javno zdravstvo u saradnji s državnim zavodima za zdravstveno osiguranje daju besplatno u dobi kada je najefikasnija zaštita – djeci koja još nisu stupila u seksualne odnose. Zato se daje oko 11-12 godine života. Naravno, ukoliko ste spremni platiti ovu vakcinu i to njene 2 doze, primite je.

#9 zabluda: ne trebate HPV vakcinu ako redovito radite Papa test ili ne trebate Papa-test ako ste vakcinisani

Papa testovi i ove vakcine nisu međusobno zamjenjivi niti ovise jedno o drugome. Svrha Papa je pregledavanje i otkrivanje stanica raka. Vakcina prvenstveno sprječava nastanak kancerogenih promjena; međutim, ne pokriva vas 100%. Dakle, oboje je nevjerojatno važno.

#10 zabluda: nuspojava HPV vakcina je nesvjestica

Postoje priče o djevojkama koje padaju u nesvijest neposredno prije ili nakon vakcinacije protiv HPV-a. Ovi simptomi, također poznati kao sinkopa, povezani su s tjeskobom ili stresom zbog injekcije. Ove se reakcije mogu pojaviti tokom davanja bilo koje druge vakcine ili lijeka ili tijekom drugih medicinskih postupaka.

#11 zabluda: neurološki problemi nakon HPV vakcinacije

Naučne studije i revizije koje je proveo Svjetski savjetodavni odbor za sigurnost vakcina (GAVCS) Svjetske zdravstvene organizacije pokazali su da imunizacija protiv HPV-a ne dovodi do povećanog rizika od razvoja neuroloških problema.

#12 zabluda: HPV vakcine i rizik od krvnih ugrušaka

Naučne studije isključile su uzročnu povezanost između vakcina protiv HPV-a i krvnih ugrušaka. Krvni ugrušci mogu biti uzrokovani mnogim različitim stvarima i mogu se dogoditi svakome. Imunizacija protiv HPV-a ne povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka. Studija iz 2014. (6) na četverovalentnoj vakcini Gardasil nije našla povezanost, a pratila je oko 500 000 osoba koje su primile ovu vakcinu.

Reference:

  1. Naleway AL, Mittendorf KF, Irving SA, Henninger ML, Crane B, Smith N, Daley MF, Gee J. Primary Ovarian Insufficiency and Adolescent Vaccination. Pediatrics. 2018 Sep;142(3):e20180943. doi: 10.1542/peds.2018-0943. Epub 2018 Aug 21. PMID: 30131438; PMCID: PMC6719304.
  2. Schmuhl NB, Mooney KE, Zhang X, Cooney LG, Conway JH, LoConte NK. No association between HPV vaccination and infertility in U.S. females 18-33 years old. Vaccine. 2020 May 19;38(24):4038-4043. doi: 10.1016/j.vaccine.2020.03.035. Epub 2020 Apr 3. PMID: 32253100; PMCID: PMC7255493.
  3. Ali H, Guy RJ, Wand H, Read TR, Regan DG, Grulich AE, Fairley CK, Donovan B. Decline in in-patient treatments of genital warts among young Australians following the national HPV vaccination program. BMC Infect Dis. 2013 Mar 18;13:140. doi: 10.1186/1471-2334-13-140. PMID: 23506489; PMCID: PMC3606327.
  4. Kasting, M. L., Shapiro, G. K., Rosberger, Z., Kahn, J. A., & Zimet, G. D. (2016). Tempest in a teapot: A systematic review of HPV vaccination and risk compensation research. Human vaccines & immunotherapeutics12(6), 1435-1450.
  5. Ogilvie GS, Phan F, Pedersen HN, Dobson SR, Naus M, Saewyc EM. Population-level sexual behaviours in adolescent girls before and after introduction of the human papillomavirus vaccine (2003-2013). CMAJ. 2018 Oct 15;190(41):E1221-E1226. doi: 10.1503/cmaj.180628. PMID: 30322986; PMCID: PMC6188947.
  6. Scheller NM, Pasternak B, Svanström H, Hviid A. Quadrivalent Human Papillomavirus Vaccine and the Risk of Venous Thromboembolism. JAMA. 2014;312(2):187–188. doi:10.1001/jama.2014.2198

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.