Jedna preprint studija, objavljena 9. avgusta 2023. na preprint platformi medRxiv, pokazuje kako vakcine protiv COVID-19 mogu maniti rizik post-kovid dijabetes melitusa tip 2 koji se javlja u nekim slučajevima prebolijevanja.

Treba naglasiti da je ovo preprint, što znači da još nije recenzirana studija, ali čini se da uvjerljivo pruža dokaze o smanjenju rizika od postkovid dijabetes 2. Već postoje studije kako ove vakcine donekle smanjuju rizik dijabetesa kao komplikacije COVID-19.

Dijabetes melitus tipa 2 (ili dijabetes tipa 2, T2DM) je metabolički poremećaj koji je karakteriziran visokom razinom glukoze u krvi (“šećer u krvi” – ŠUK) s insulinskom rezistencijom i relativnim nedostatkom inzulina. Neko s T2DM proizvodi niske (ili možda čak i odgovarajuće) razine insulina, ali ćelije i organi postaju otporni na insulin, tako da ćelije ne uklanjaju ili pohranjuju glukozu iz krvi.

U članku objavljenom 9. avgusta 2023. na medRxiv, istraživači iz Engleske su koristili kohortnu studiju incidencije dijabetesa tipa 2 nakon dijagnoze COVID-19 prije vakcinacije (N=15 211 471, januar 2020. – decembar2021.) zajedno s vakcinisanim (N =11 822 640) i nevakcinisanim (N=2 851 183) skupina tokom juna i decembra 2021. Sve su skupine bile iz Ujedinjenog Kraljevstva prema medicinskoj dokumentaciji. Ovo su neki nalazi studije:

  • Učestalost dijabetes melitusa tipa 2 (T2DM) nakon infekcije COVID-19 bila je 3,01 puta veća nego prije infekcije.
  • Rizik za T2DM bio je 4,86X veći u necijepljenih osoba u usporedbi sa skupinom prije cijepljenja.
  • Rizik za T2DM bio je 1,42X veći u cijepljenih ljudi u usporedbi sa skupinom prije cijepljenja.
  • Drugim riječima, nevakcinisana skupina imala je 342% veći rizik za dijabetes tipa 2 od vakcinisane skupine nakon što su vakcine protiv COVID-19 postale dostupne.
  • Pojedinci koji su bili hospitalizirani zbog COVID-19 u skupini prije vakcinacije imali su 21,1 puta veću vjerovatnost da će razviti T2DM od onih koji nisu bili hospitalizirani.

Autori navode: “…dokazujemo da vakcinacija protiv COVID-19 smanjuje, ali ne i u potpunosti eliminira pojavu dijabetesa nakon COVID-19. To podupire politiku univerzalne vakcinacije i sugeriše da bi druge javnozdravstvene aktivnosti, poput pojačanog probira dijabetesa nakon teške bolesti COVID-19, mogle biti opravdane, osobito kod nevakcinisanih osoba.

Čini se da je dijabetes tipa 2 povezan s infekcijom COVID-19 i da hospitalizacija uveliko povećava rizik. Ova studija je naročito značajna jer je u njj učestvovalo oo 30 miliona ljudi.


Vakcine protiv COVID-19 smanjuju, ali ne eliminiraju, rizik od dijabetesa tipa 2 nakon infekcije.

Prema procjenama, vakcine protiv COVID-19 su u prvoj godini postojanja spasile oko 20 miliona života.

(izvori: Economist)

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.