Jedan od potencijalnih dugoročnih efekata infekcije COVID-om je i povećan rizik obolijevanja od dijabetes tip 2. Novo istraživanje pokazuje da vakcina protiv COVID-a smanjuje taj rizik. To je razlog više da se vakcinišete.

Šta je dijabetes tip 2?


Dijabetes tip 2 (dijabetes melitus tipa 2, T2DM) je metabolički poremećaj koji karakteriše visoka razina glukoze u krvi (šećer u krvi, ŠUK) s inzulinskom rezistencijom i relativnim nedostatkom inzulina. Osoba s T2DM proizvodi niske (ili možda čak i odgovarajuće) razine inzulina, ali razne ćelije i organi postaju otporni na inzulin, tako da ćelije ne uklanjaju ili pohranjuju glukozu iz krvi.
Važno je napomenuti da T2DM ima potpuno drugačiju etiologiju i patofiziologiju od dijabetes melitusa tipa 1 (T1DM, nazvan i juvenilni dijabetes). Dijabetes tipa 1 nastaje zbog nesposobnosti beta ćelije gušterače (pankreas) da proizvode inzulin, kao rezultat autoimune bolesti. Prehrana i način života nisu povezani s T1DM.


Čini se da postoji značajna veza između čak i blagih infekcija COVID-19 i dijabetesa tipa 2. Mehanizam ove veze zasad je nepoznat ali nagađa se da infekcija COVID-19 može dovesti do dijabetesa pojačanom regulacijom imunološkog sistema nakon remisije. To može izazvati poremećaj funkcije beta-ćelija gušterače (ćelije koje proitvode inzulin)i inzulinsku rezistenciju. Pacijenti mogu biti u opasnosti od razvoja dijabetesa zbog pretilosti ili predijabetesa, a stres usljed infekcije COVID-19 to ubrzava.

Neke druge studije su utvrdile kako nevakcinisane osobe sa srčanim problemima, visokim pritiskom i dijabetesom imaju 9x veći rizik ozbiljnog ishoda COVID-19.


U radu objavljenom 1. februara 2023. u JAMA Network Open (1), Alan C Kwan, MD, MSc, iz Cedars-Sinai Health Systema u Los Angelesu, i njegovi kolege pregledali su veliku skupinu odraslih u velikom kalifornijskom zdravstvenom sustavu.

Studija je uključila 23 709 odraslih pacijenata (od kojih su 54% bile žene) s najmanje jednom infekcijom COVID-19 liječenom unutar zdravstvenog sistema Cedars-Sinai (Los Angeles) od početka pandemije do juna 2022.

Istraživači su otkrili sljedeće:

  • Osobe s istorijom liječene COVID infekcije imale su 58% veći rizik od razvoja novog dijabetesa tipa 2 u poređenju s onima koji nemaju istoriju infekcije
  • Nevakcinisani pojedinci imali su 78% veću vjerovatnost razvoja dijabetesa unutar 90 dana od infekcije COVID-19
  • Kod vakcinisanih osoba nije bilo značajne povezanosti između infekcije i dijabetesa tipa 2
  • Tokom vremenskog okvira studije, incidencija novonastalog dijabetesa tipa 2 bila je ukupno 2,1% — bila je to 2,7% u nevakcinisanoj skupini i približno 1% u skupini vakcinisanih.

Ova studija pruža čvrste podatke koji podupiru dvije hipoteze. Prvo, da infekcija COVID-19 uveliko povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Drugo, da vakcine protiv COVID-19 smanjuju rizik od dijabetesa na razinu nekoga ko nije bio zaražen.

Iako mRNA vakcine protiv COVID-19 sadrže neznatnu količinu šećera u dozi, nisu kontraindicirane osobama sa dijabetesom, jer se radi o zaista maloj količini.

Update: U avgustu 2023. postavljen je preprint (znači nije recenziran rad) je pružio još dokaza kako vakcine protiv kovida umanju rizi astanka dijabetes melitusa kao postkovid komplikacije prebolijevanja.

Reference:

  1. Kwan AC, Ebinger JE, Botting P, Navarrette J, Claggett B, Cheng S. Association of COVID-19 Vaccination With Risk for Incident Diabetes After COVID-19 Infection. JAMA Netw Open. 2023 Feb 1;6(2):e2255965. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2022.55965. PMID: 36787145; PMCID: PMC9929690.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.