Postoje vrlo rijetki slučajevi djece i odraslih koji ne smiju primiti MMR (MRP) vakcinu, koja štiti od morbila (ospice, krzamak), rubeole i zaušnjaka. Većina djece i odraslih osoba može primiti ovu vakcinu. Pedijatar Slaven Krajina je naveo koji su medicinski izuzeci za djecu.

Kako kaže Krajina, djeca koja iz medicinsko opravdanih razloga imaju privremene ili trajne kontraindikacije za primanje MRP vakcine:

1. Teška alergija na neki od sastojaka vakcine – ako je osoba imala tešku reakciju na prvu dozu vakcine, onda se ne daje druga doza.

2. Teška imunokompromitovanost (urođeni/stečeni poremećaj imuniteta).

Zbog toga, obuhvatom imunizacije preko 95% sa MRP vakcinom štitimo ovu djecu/odrasle.

Alergija na jaja i MMR vakcina

Djeca koja su alergična na jaja MOGU primiti MMR (MRP) vakcinu. Ukoliko se radi o teškoj alergiji na jaja, posavjetujte se s ljekarom. Ipak, većina djece koja su alergična i osjetljiva na jaja mogu primiti ovu vakcinu. Vakcina se u takvim slučajevima prima u bolničkim uslovima kako bi se na vrijeme moglo reagovati.

Specijalni (i rijetki slučajevi) kada se ne prima MMR vakcina ili odgađa

Postoje još neki specijalni slučajevi kada djeca ne mogu zbog nečega primiti ovu vakcinu, ali poslije mogu nadoknaditi: ako dijete ima određene autoimune bolesti, ali prema savjetu pedijatra. Ako je dijete primalo bilo koju terapiju koja supresira imuni sistem npr. dugotrajniju i jaču terapiju oralnim kortikosteroidima. Ako boluje od bilo kojeg oblika raka te prima hemoterapiju ili doze zračenja, jer je u pitanju živi virus, a osoba je slabijeg imuniteta.

Jedan od slučajeva u kojima dojenče ne smije primiti živu vakcinu, kao što je to MMR, su dojenčad majki na terapiji lijekom infliksimab.

Vakcina MMR (MRP) se ne daje ni osobama koje se trebaju testirati na tuberkulozu (tuberkulinski test) jer vakcina može supresirati odgovor i dati lažno negativan test.

Ove vakcine (oba proizvođača prisutna u našem regionu – Priorix GSK i MMR VaxPro Merck), kao ni bilo koje druge vakcine, NE IZAZIVAJU AUTIZAM (poremećaji iz autističnog spektra). Lažna studija koja je tvrdila da vakcine izazvaju autizam je opovrgnuta brojnim studijama. Ta studija je povučena prije više godina, a njen autor je izgubio dozvolu za rad. O tome više pročitajte ovdje.

Prva doza ove vakcine daje se sa navršenih godinu dana djeteta i zato se često ova vakcina zove i „vakcina s godinu dana”.

Odrasli koji ne smiju primiti MMR (MRP) vakcine

Trudnice se ne savjetuje primiti MMR (MRP) vakcinu jer ova vakcina sadrži živog oslabljenog uzročnika rubeole. Vakcinacija u ovom slučaje se odlaže. Vakcina ne uzrokuje kongenitalnu rubeolu, ali rizik oštećenja fetusa ipak postoji (vidi “izvori”)

Imunokompromitovane osobe i osobe s teškim, ozbiljnim alergijama na neki od sastojaka ovih vakcina ne bi ih trebale primiti.

Šta su morbili?

Morbili su bolest izazvana morbilivirusom, koja može imati različite komplikacije, a smrtnost je 2 na 1000 oboljelih, kod ooba koje su imunokompromitovane i neuhranjene djece, smrtnost ide i do 10%

Morbili nisu isto što i pljuskavice (varičele, ovčije boginje) i nisu blaga bolest. S obzirom na porast slučajeva morbila u januaru 2023. u Srbiji, bilo bi dobro da sva djeca koja su starija od godinu dana, i nemaju medicinsku kontraindikaciju, a nisu primila ovu vakcinu, prime MMR vakcinu. O razlikama između morbila i pljuskavica doznajte ovdje.

Više o morbilima pročitajte ovdje.

Više o vakcini protiv morbila pročitajte ovdje.

Neonatalna žutica nije kontraindikacija za vakcinaciju niti jednom vakcinom

Izvori: https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/immunization/measles,-mumps,-and-rubella-mmr-vaccine

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka, Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke.