Neurorizičnost i vakcinacija: riječ stručnjaka

Vakcinacija i neurorizičnost: još jedno od čestih pitanja koja roditelji imaju jeste šta ako je dijete neurorizično – da li je sigurno da primi vakcinu, pogotovo vakcine sa živim virusom?  Odgovore na ovo pitanje potražili smo kod dr. sc. Vanje Slijepčević Saftić, pedijatrice sa subspecijalizacijom u oblasti neuropedijatrije. Evo šta nam je sve rekla:

Šta podrazumijevamo pod terminom neurorizičnost  i da li neurorizičnost znači oštećenje nervnog sistema?

Neurorizik je stanje potencijalne ugroze u djece rane dobi, koja su bila izložena izvjesnim prenatalnim (u toku trudnoće), perinatalnim (u toku poroda) ili postnatalnim (nakon rođenja) faktorima rizika.

Neki od primjera prenatalnih faktora rizika su pušenje i konzumiranje alkohola u toku trudnoće, korištenje opojnih droga, pretilost, visok krvni pritisak, izloženost toksinima, neke virusne infekcije te izloženost stresu.

Perinatalni rizici su prerani i otežani porod, nizak APGAR, mala tjelesna masa pri rođenju.

U postnatalne faktore rizika spada čitav niz veoma različitih stvari – od postporođajne depresije majke koja će se u takvom stanju nedovoljno brinuti o bebi do različitih patoloških stanja djeteta poput krvaranje u mozgu, infekcije i pojave konvulzija.

Dakle, ovaj pojam predstavlja širok spektar rizika, kao što i samo ime kaže, slijedom čega pedijatri dalje preporučuju praćenje neurorazvoja.

Pa ipak, neurorizik nije poseban entitet, niti je uvršten u popis dijagnoza, jer se, odista, i ne radi o dijagnozi per se. Naime, veliki broj djece koja su imala neki od od oblika neurorizika imaju uredan neuromotorički razvoj. Značajno je naglasiti da postoji razlika u mogućim očekivanim odstupanjima između niskoneurorizične djece i one koja su visokoneurorizična.

Ishodi njihovog neurorazvoja ovise o cijelom nizu podležećih činitelja, kako u medicinskom, tako i u okolišnom smislu. Neurorazvojni ishod, stoga, ovisi o plastičnosti mozga djeteta, te može rezultirati potpuno urednim ishodom neurorazvoja ili neurorazvojnim odstupanjem.

Da li vakcinisati djecu koja imaju neurorizičnost?

Neke vakcine, poput MRP/ MMR sadrže žive viruse i to one vrste koji mogu proći barijeru krv-mozak. Da li je preporučljivo dati ovakve vakcine djeci koja su dijagnostifikovana kao neurorizična? Evo šta nam je rekla dr. Vanja Slijepčević Saftić:

“Ukoliko se radi o visokoneurorizičnom djetetu, u kojega postoje odstupanja, planirano je opsežno praćenje i evaluacija stanja. Cijepljenje MPR se preporuča odgoditi, ali ne i izostaviti. Optimalni pristup je strogo personaliziran, te nadležni neuropedijatar daje preporuku kada je dijete moguće cijepiti, uzimajući u obzir sveukupnost kliničke procjene.”

Da li svaki oblik neurorizičnosti znači i to da se vakcinacija ne preporučuje ili treba odložiti? Koji su to oblici neurorizičnosti kod kojih se vakcinacija ne preporučuje ili nikako ne smije uraditi?

“Procijepljenost se preporuča odgoditi u strogo indiciranim slučajevima. Prema aktualnim preporukama to su etablirana stanja imunodeficijencije, akutno febrilno stanje ili virusna/bakterijska infekcija, maligne bolesti, te nedovoljno definirana stanja bolesti mozga, ili encefalopatije različitih uzroka.”, govori za Vakcine.ba dr. Slijepčević Saftić.

Kakva je situacija s vakcinama/cjepivima koja ne sadrže živog uzročnika?

Postvakcinalne promjene u primarnom ciklusu cijepljenja protiv difterije – tetanusa – hripavca (DTP) izbjegavaju se primjenom nestaničnog (acelularnog) cjepiva (DTaP). Apsolutna kontraindikacija za primjenu ovoga cjepiva vrijedi za djecu koja imaju Westov sindrom, Reyeov sindrom, encefalopatiju (metaboličku ili imunološku), u stanju su kome ili poremećaja stanja svijesti, te infektivnu bolest ili preosjetljivost na cjepivo.

Epilepsija i vakcinacija te cerebralna paraliza i vakcinacija – da li se kod ovih dijagnoza smije raditi imunizacija?

U slučaju da dijete boluje od cerebralne paralize, prouzročene perinatalnom ozljedom mozga, ili ima dobro kontroliranu epilepsiju (nema napade), ne postoji kontraindikacija za cijepljenje”, kaže nam dr. Slijepčević Saftić i nastavlja: “osobito u slučaju cerebralne paralize, kao neprogresivne bolesti, eventualno obolijevanje od bolesti protiv kojih se provodi cijepljenje, mogu značajno ugroziti zdravlje i dovesti takvo dijete u potencijalnu životnu opasnost.”

Nadamo se da smo u ovom članku odgovorili na bar neke od nedoumica roditelja i označili neurorizična stanja koja su kontraindikacija za vakcinaciju. Još jednom ponavljamo – dijagnoza cerebralne paralize i kontrolirana epilepsija nisu stanja zbog kojih trebate izbjegavati vakcinaciju. Čak sasvim suprotno: ovakva djeca će biti bolje zaštićena ako se vakcinišu.

O još nekim specifičnim stanjima djece, poput spine difide, metaboličkih poremećaja i Downovog sindroma i vakcinaciji smo pisali i ovdje.

Autor: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučna novinarka,  posjeduje WHO infodemic manager certifikat i Health metrics Study design & Evidence based medicine trening. Dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Short -runner, drugo mjesto u izboru za European Science journalist of the year za 2022. godinu.

Napomena: ovo je update članka o neurorizičnost iz 2018.

Vakcine.ba na Facebook-u

Šta su vakcine?

Pitanja roditelja i odgovori stručnjaka