U tekstu o neurorizičnim stanjima i vakcinaciji, govorili smo da li treba vakcinisati djecu sa nekim od ovih stanja. Ovaj tekst je samo dopuna tog teksta. Molimo da se uvijek konsultujete sa svojim pedijatrom. Neka od stanja za koja se prije smatralo da takvu djece ne treba vakcinisati, danas više nisu kontraindikacija za vakcinaciju. Specifična stanja djeteta i vakcinacija su pitanja koja nerijetko zbunjuju i javljaju se oprečne informacije o tome i zato smo odlučili da malo više vremena na blogu posvetimo tome.

O vakcinaciji prijevremeno rođene djece (prematursa), pisali smo ovdje.

Specifična stanja djeteta i vakcinacija: šta nisu kontraindikacije

Djeca s cerebralnom dječijom paralizom, spinom bifidom, prirođenim greškama metabolizma, neprogresivnom encefalopatijom i konvulzijama (ako nisu povezane s progresivnom bolesti mozga)te cerebralnom paralizom mogu se vakcinisati prema nacionalnom kalendaru vakcinacija. Također, djeca s PANDAS sindromom mogu primiti vakcine. Ova specifična stanja djeteta i vakcinacija se međusobno ne isključuju. Još o tome šta nisu kontraindikacije pročitajte ovdje.

Downov sindrom i vakcinacija

Veoma je bitno vakcinisati djecu s Downovim sindromom, hroničnim plućnim, srčanim,  bubrežnim i ostalim hroničnim oboljenjima, ako nema medicinski opravdanih općih ili posebnih kontraindikacija za vakcinaciju.  Downov sindrom dakle nije kontraindikacija za vakcinaciju.

Također, vakcinišu se i djeca sa dijagnosticiranim poremećajima iz autističnog spektra. Vakcine, pogotovo MMR vakcina, nisu povezane sa nastankom poremećaja iz autističnog spektra. O tome smo više pisali ovdje i ovdje. O iskustvu roditelja djeteta sa autizmom i vakcinacijom pročitajte ovdje.

Priredila i napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science u konsultaciji sa dr Lutvom Sporiševićem, specijalistom pedijatrije JUDZ KS.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.