Fenilalanin je esencijalna aminokiselina, što znači da je naš organizam ne može proizvesti sam.  Osim što služi u stvaranju proteina, iz fenilalanina nastaje aminokiselina tirozin, a iz nje neurotransmiteri, „glasnici neurona“- dopamin, adrenalin i noradrenalin.

Fenilalanin nalazimo u vakcini protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (MMR) kao ostatak hranjive podloge stanica za uzgoj cjepnih sojeva virusa te u još nekim vakcinama. U vakcinama ga ima u vrlo malim količinama (miligram ili manje).

U krvi normalno imamo 1-2mg aminokiseline fenilalanin u decilitru krvi.

Fenilalanin je jedino loš za osobe koje imaju nasljednu bolest poremećaja metabolizma ove aminokiseline, poput fenilketonurije. Fenilketonurija je klinički sindrom obilježen umnim zaostajanjem, uzrokovan povišenjem fenilalanina u serumu. Primarni uzrok je nedostatna aktivnostenzima zvanog fenilalanin hidroksilaza. Dijagnoza se postavlja otkrivanjem povišene razine fenilalanina i normalne ili niske razine tirozina. Liječi se doživotnom prehranom bez fenilalanina.

Do vakcinacije, dijagnoza postojanja metaboličkog poremećaja bi već trebala postojati.

Da li onda vakcinisati djecu sa vakcinama koje potencijalno sadrže fenilalanin kao reziduum u sastojcima? Prema preglednom članku, objavljenom 2006. u Pediatrics – da, treba vakcinisati u slučaju fenilketonurije. Link za članak je ovdje i u tabeli su date i preporuke vakcinisati ili ne vakcinisati dijete sa specifičnim drugim metaboličkim poremećajima, osim fenilketonurije. 

Konkretno za fenilketonuriju, ovdje se kaže kako treba ići sa vakcinacijom prema predviđenom kalendaru, uz praćenje nivoa fenilalanina u serumu.

Priredila i napisala: Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, blog Quantum of Science.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine. Bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.