Kada smo objašnjavali razlike između Moderna i Pfizer vakcine/cjepiva protiv COVID-19, u infografici smo naveli kako Moderna ima tvar zvanu trometamin (tris), a Pfizer Comirnaty nema. Sastav Pfizerove vakcine je odnedavno blago promijenjen i ima i stabilizator trometamin. Ovu tvar sadrži i ruska vakcina Sputnjik V.

Trometamin, također poznat kao tris pufer, stabilizirajući je sastojak koji se koristi za povećanje vremena koje se farmaceutski proizvodi mogu čuvati u skladištu. On stabilizira pH vrijednost otopine i tako stabilizira nukleinske kiseline (RNK u slučaju Moderna i Pfizer vakcina).

Pfizer vakcina – preformulisana 2021. tako da sadrži i trometamin

Moderna vakcina protiv COVID19 koristi trometamin kao stabilizator, zajedno s drugim cjepivima i lijekovima koje je odobrila Uprava za hranu i lijekove SAD-a FDA (npr. cjepivo protiv ebole, denga groznica, cjepivo, cjepivo protiv velikih boginja i lijek za dijabetes poznat kao Humalog).

Cjepivo Pfizer-BioNTech protiv COVID19, preformulirano je tako da uključuje trometamin. Kada je odobrena niža doza cjepiva Pfizer COVID19 za korištenje s djecom mlađom od 12 godina, FDA je također odobrila novu formulaciju za sve dobne skupine.

Ova upotreba trometamina u odobrenim vakcinama/cjepivima protiv COVID-19 je sigurna. Nema dokaza da vakcine protiv COVID-19 s trometaminom imaju ozbiljne štetne učinke na zdravlje. Jednostavno, ovaj sastojak produžava vrijeme koliko se vakcine mogu skladištiti.

Puferi poput trometamina uobičajeni su u farmaceutskim proizvodima, uključujući proizvode za djecu. Osim medicinske industrije, trometamin se također koristi kao stabilizator u mirisima i kozmetici. Čak se nekad koristi i kao lijek na intenzivnog njezi, u slučaju metaboličke acidoze (povećana kiselost krvi).

Prema Meedan's Health desk

Tekst napisala Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”, dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare.

O nama: Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad TanovićTekstovi se mogu prenositi besplatno – integralno ili dijelovi – ali samo uz naznaku izvora i link na izvorni tekst.