U našoj zemlji se kao profilaksa protiv dječije paralize (poliomijelitisa) daju dvije vrste anti-polio vakcina – inaktivirana IPV u obliku petovalentne vakcine Pentaxim (DTaP-IPV-HiB) i oralna-atenuirana (živa) vakcina OPV i to u obliku bOPV – bivalentne oralne vakcine protiv polia. Bivalentna vakcina se počela davati u 2016. godina, kada je trovalentna (tOPV) zamijenjena bOPV. Više o tome smo pisali ovdje.

Prema Kalendaru imunizacije za FBiH za 2019. bOPV se više ne daje, ali se daje prema Kalendaru imunizacije za 2019. u Republici Srpskoj.

Ovdje imamo namjeru reći nekoliko stvari o vakcini bOPV type 1&3 proizvođača Sanofi Pateur S.A. iz Francuske.

Sastav vakcine bOPV type1&3 Sanofi Pasteur S.A. Francuska, na 0.1ml:

Ova vakcina sadrži žive oslabljene viruse sojeva tip 1 LS  c2ab soj i tip 3 Leon 12a1b soj

Od pomoćnih tvari sadrži:

-humani albumin protein

-rastvor magnezijum hlorida (1M MgCl2) kao stabilizator

-fenol-crveno  kao indikator (indikator pH vrijednosti, da li je kiselost/baznost otopine odgovarajuća)

polisorbat 80 u rastvoru magnezijum hlorida

-HEPES puferni rastvor (za održanje optimalne pH vrijednosti)

Zbog prisustva indikatora fenol-crveno, boja vakcine može varirati od narandžaste do crvenkaste, crvene i blijedo-roza.

-kanamicin i neomicin kao prezervativi, svaki ne više od 20μg na 0.1ml

Način administracije:

Ova vakcina se daje oralno i to tako da se daju 2 kapi na jezik (0.1ml) iz multidozne bočice, pomoću kapaljke. Davanje vakcine je bezbolno. Kod starije djece se vakcina može dati tako da se nakapa na šećer ili u sirup, da bi se izbjegla reakcija gađenja usljed gorkastog okusa. Lice koje daje vakcinu treba obratiti pažnju da se multidozna bočica i kapaljka ne kontaminiraju pljuvačkom.

Oralno davanje ove vakcine je na mjestu s obzirom da se radi o atenuiranom virusu koji se replicira u crijevnom traktu te se zapravo na ovaj način oponaša prirodan put virusa virusa, koji odmah dolazi u crijevni trakt. Ovo ne važi za neke druge žive vakcine, poput MMR, koje se ne mogu ovako davati.

Kontraindikacije

Vakcina je kontraindicirana u slučajevima da se radi o osobama oslabljenog imunog sistema, primjerice infekcija HIV-om i osobama na imuno-supresivnim terapijama koje se daju u određenim medicinskim slučajevima – pri terapiji tumora, leukemija, limfoma.

Mjere opreza:

-osobe koje imaju neku bolest (srednja ili teža infekcija) u trenutku kada trebaju primiti ovu vakcinu, trebale bi pomjeriti imunizaciju na period kada se oporave

– u slučaju dijareje-proljeva, primljena doza se ne računa i mora se ponoviti, s obzirom da je velika mogućnost da je virus izlučen iz organizma putem stolice te da nije došlo do stvaranja antitijela. Također, davanje ove vakcine djetetu koje već ima proljev ili povraća ne osigurava zaštitu te je potrebno pričekati dok se dijete ne oporavi.

Interakcije sa drugim vakcinama i lijekovima:

Obično se izbjegava davanje jedne „žive“(atenuirane) vakcine sa drugim živim vakcinama, ali je moguće davati ove vakcine sa anatoksičnim, konjugiranim i rekombinantnim vakcinama. Preporučuje se mjesec dana pauze između doza dvije atenuirane vakcine. Sama OPV vakcina se može dati u bilo kojem vremenskom periodu prije ili poslije vakcina koje se daju parenteralno (u kožu, ispod kože ili u mišić).

U većini slučajeva, nema nuspojava nakon davanje oralne vakcine protiv dječije paralize. Rijetko, kada se koristila trovalentna tOPV, postojala je mogućnost i zabilježeni su slučajevi paralitičkog poliomijelitisa povezanog sa vakcinama (vaccine-associated paralytic poliomyelitis- VAPP), ali sa upotrebom bOPV od aprila 2016, ta mogućnost je praktično iščezla.